Deodorant ve roll-on'lardaki gizli tehlike

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte artan sıcaklıklar, ter kokusu sorununu da beraberinde getiriyor.

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte artan sıcaklıklar, ter kokusu sorununu da beraberinde getiriyor. Birçok kişi bu soruna çözüm bulmak amacıyla deodorant, roll-on ve benzeri kozmetik ürünlere yöneliyor. Ancak uzmanlar, bu ürünlerin içeriğinde yer alan bazı kimyasal maddelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nursel Dilek, ter kokusunu önlemek amacıyla kullanılan bazı ürünlerdeki kimyasalların ciltte çeşitli tepkimelere neden olabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Dilek, “Alerjik kontak dermatite neden olabilir, irritan kontakt dermatite neden olabilir. O bölgede kaşıntı, kızarıklık, tahrişe neden olabilir. Sık kullanıldığı zaman özellikle roll-onlarda bilhassa kıl kökü iltihaplanmalarına neden olabilir” diyerek uyarıda bulundu.

Bu tür ürünlerin içeriğinde bulunan ftalatlar, triklosanlar, paraben, alüminyum ve toluen gibi maddelerin hem cilt sağlığını tehdit ettiğini hem de uzun vadede daha ciddi sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Dilek, bu maddelere karşı hassasiyeti olan kişilerde riskin çok daha yüksek olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Dilek, “Bu kişiler roll-on kullanırlarsa, deodorant kullanırlarsa bu şikayetleri daha fazla karşımıza çıkıyor ve bu kişiler daha fazla egzama geliştirebiliyorlar” dedi.

Dilek, özellikle paraben ve toluen gibi maddelerin meme kanseri ile ilişkili olduğuna dair bilimsel çalışmaların bulunduğunu söyleyerek, “Ne yazık ki son dönemlerde yapılan çalışmalarda özellikle toluen ve paraben içeren deodorantlarda kansere neden olabildiği ile ilgili çalışmalar elimizde mevcut. Şimdi biz sadece paraben ve toluenlerin kanser yapabildiğini, alüminyumun kanser yapabildiğini tespit ettik. Diğer maddelere karşı da belki vücutta kanser gelişebiliyor ama bunlarla ilgili elimizde henüz veri olmadığı için kansere neden oluyor diye hepsini söyleyemiyoruz” şeklinde konuştu.

Günlük yaşamda roll-on ya da deodorant kullanımının gereksiz yere alışkanlık haline getirildiğine dikkat çeken Dilek, çok terleyen bireyler için alternatif tedavi yöntemlerini de önerdi. Bu noktada botoks uygulamasının etkili bir seçenek olabileceğini belirterek, “Çok terleyenlerde botoks öneriyoruz, botoks yapılabilir. Botoks yapılmasının herhangi bir zararı yok. Eğer ehil ellerde yapılırsa, uygun dozlarda, uygun yerlere yapılırsa koltuk altı terlemesinde kişilerin deodorant, parfüm ya da roll-on gibi ürünleri kullanmasına gerek kalmaz” ifadelerini kullandı.

Hassas cilt yapısına sahip bireylerin kimyasal içerikli ürünlerden kaçınması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, kişisel bakım ürünlerinin seçiminde içeriğe dikkat edilmesini öneriyor. Özellikle doğal içerikli, dermatolojik olarak test edilmiş ve alerjen içermeyen ürünlerin tercih edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme