• Haberler
  • Sağlık
  • Deniz ve havuz sonrası enfeksiyona karşı alınması gereken 7 önlem

Deniz ve havuz sonrası enfeksiyona karşı alınması gereken 7 önlem

Islak mayo, kalabalık havuzlar, epilasyon sonrası yüzme… Yaz aylarında sık yapılan bu alışkanlıklar kadın sağlığını tehdit edebiliyor.

Yaz aylarında serinlemek ve tatilin tadını çıkarmak için deniz ve havuzlar yoğun ilgi görüyor. Ancak özellikle kadınlar açısından bu ortamlar bazı sağlık risklerini de beraberinde getirebiliyor. Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. İlkay Nafiye Topaloğlu, yaz mevsiminde kadın sağlığını etkileyen önemli konulara dikkat çekti.

Op. Dr. Topaloğlu, “Yaz mevsimi; tatil, güneş, deniz ve havuz keyfiyle özdeşleşmiş bir dönemdir. Ancak bu güzel mevsimin beraberinde getirdiği bazı sağlık riskleri de vardır. Özellikle kadın sağlığı, yaz aylarında deniz ve havuz kullanımıyla birlikte çeşitli enfeksiyonlara ve hijyen problemlerine açık hale gelebilir. Yazın sık karşılaştığımız vajinal enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonları, cilt problemleri ve bunlardan korunma yolları önemli bir konudur,” ifadelerini kullandı.

Özellikle nemli ve sıcak ortamlarda uzun süre ıslak mayo ile kalmanın vajinal florayı bozabileceğini vurgulayan Topaloğlu, “Klorlu havuzlar, vajinal bölgede bulunan yararlı bakterilerin azalmasına neden olabilir. Bu da mantar enfeksiyonları (Candida) ya da bakteriyel vajinozis gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Ayrıca deniz suyunda bulunan bazı mikroorganizmalar, özellikle kalabalık ve kirli plajlarda vajinal ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. E. coli gibi bakterilerin havuz suyuna karışması da önemli bir risk faktörüdür,” şeklinde konuştu.

Cilt ve genital bölge tahrişinin de enfeksiyona yol açabileceğini ifade eden Topaloğlu, “Klora uzun süre maruz kalmak cilt bariyerini zayıflatabilir. Özellikle epilasyon sonrası doğrudan denize veya havuza girmek tahrişi artırır, bu da enfeksiyon riskini yükseltir,” dedi.

En çok yapılan hatalara da değinen Topaloğlu, “Islak mayo ile uzun süre oturmak, epilasyon sonrası hemen havuza girmek, kalabalık ve hijyeni şüpheli havuzları tercih etmek, vajinal duş gibi uygulamalarla florayı bozmak enfeksiyon riskini artırıyor,” uyarısında bulundu.

Kadınların bu risklerden korunabilmesi için bazı basit ama etkili önlemler alabileceğini söyleyen Op. Dr. Topaloğlu şu önerilerde bulundu: “Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo hemen değiştirilmeli. Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli. Genital bölge sabunla değil, pH dengeli ürünlerle temizlenmeli. Epilasyondan sonra en az 24 saat denize veya havuza girilmemeli. Regl döneminde girilecekse temiz tampon kullanılmalı ve sudan kısa sürede çıkılmalı. Klor kokusu yoğun, bulanık ve çok kalabalık havuzlardan uzak durulmalı. Deniz tercihi yapılacaksa mavi bayraklı, temiz plajlar tercih edilmeli. Ayrıca yoğurt gibi probiyotik içerikli besinler vajinal floranın korunmasına katkı sağlar. Bol su içmek ise idrar yollarını korumada önemli bir adımdır.”

Topaloğlu, “Vajinal akıntıda renk, koku ya da miktar değişikliği, kaşıntı, yanma, kızarıklık, cinsel ilişki sonrası ağrı veya idrar yaparken yanma gibi belirtiler görülüyorsa vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır,” diyerek sözlerini tamamladı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme