Demir ağlar yerli üretimle örülüyor

Türkiye, demir yolu sektöründe yerlilik oranlarını artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı başardı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin demir yolu projelerinde yerlilik oranlarının artırılması yönündeki çalışmaları değerlendirdi. Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada Uraloğlu, "Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla demir yolu sektörüne yapılan yatırımlarla hızlı, güvenli ve ekonomik taşımacılığı güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Asya ve Avrupa arasındaki 760 milyar dolarlık ekonomik hareketin merkezinde yer alan Türkiye’nin, karayolu, demir yolu, havacılık ve denizcilik altyapısıyla küresel bir lojistik üssü haline geldiğini vurgulayan Uraloğlu, bu avantajı daha da büyütmek için demir yolu yatırımlarına hız verdiklerini söyledi.

Demir yolu serüveninin 1856'da İzmir-Aydın hattıyla başladığını hatırlatan Bakan, geçmişte yabancı sermaye ve yüklenicilerle yürütülen projelerin bugün yerli ve milli imkanlarla hayata geçirildiğini belirtti. Özellikle 2003 sonrası dönemde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde demir yollarının yeniden ülke politikasının merkezine alındığını ifade eden Uraloğlu, bu süreçte yerli demir yolu sanayisinin geliştirilmesinin en önemli hedeflerden biri olduğunu vurguladı.

Son 23 yılda ulaştırma sektörüne toplam 280 milyar dolar, bunun 63 milyar dolarının ise doğrudan demir yolu yatırımı olarak aktarıldığını kaydeden Uraloğlu, bu yatırımların yüzde 60'ının Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Elektrifikasyon ve sinyalizasyon projelerindeki gelişmelere de dikkat çeken Bakan, 915 kilometrelik hattın elektrifikasyon sistemleriyle donatıldığını, ayrıca 2 bin 926 kilometrelik hat için de proje çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Sinyalizasyon alanında ise 1157 kilometresi yerli sistem olmak üzere 2 bin 558 kilometrelik hattın proje ve planlamalarının devam ettiğini dile getirdi.

Uraloğlu, yüksek hızlı tren hatları, konvansiyonel tren hatları ve banliyö sistemlerinde yerlilik oranlarının hızla arttığını söyledi. Elektrifikasyon projelerinde yüzde 95, sinyalizasyonda yüzde 35, üstyapı sistemlerinde yüzde 95 ve altyapıda yüzde 100 yerliliğe ulaşıldığını açıkladı.

Demir yolu araçları üretiminde de büyük ilerleme kaydedildiğini belirten Uraloğlu, "Saatte 160 kilometre hız yapabilen tren setleri, banliyö ve hafif raylı sistem araçları artık yüzde 70'lere varan yerlilik oranıyla ülkemizde üretiliyor," dedi. Lojistik taşımacılıktaki artışa da dikkat çeken Bakan, yıllık taşıma miktarının 14 milyon tondan 35 milyon tona çıkarıldığını ifade etti. Uraloğlu, Türkiye'nin artık sadece kendi ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, dünyaya da mal ve hizmet ihraç eden bir sektör haline geldiğini sözlerine ekledi.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme