Davul ve Zurna Eşliğinde Yaşatılan Kültürel Miras: Basso (Besra) Halk Oyunu
Ağrı yöresine ait olan Basso (Besra) halk oyunu, davul ve zurna eşliğinde oynanan geleneksel bir folklor gösterisi olarak kentin kültürel mirasını yansıtmaya devam ediyor.
Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Ağrı Halk Oyunları Araştırmacısı ve Antrenörü Cenap Elem eğitmenler, Basso (Besra) oyunun Besra adlı güzel bir kızın yeteneklerini öven hareketlerden oluşmasıyla bilindiğini söyleyerek,
“Basso (Besra) halk oyununun kaynağı, Besra adlı kızın yeteneklerini öven hareketlerdir. Oyun; kızın güzelliğini, zarafetini ve yeteneklerini yansıtan dans figürleriyle doludur” dedi.
Ağrı'da Basso (Besra) halk oyununun genellikle davul ve zurna eşliğinde oynandığını ifade eden Antrenör Elem “Bu enstrümanların ritmiyle birlikte oynanan oyun, coşku ve enerji dolu bir atmosfer oluşturur.
Basso (Besra) halk oyunu, kız erkek birlikte en az dört kişiyle oynanır. Bu durum, toplumsal bir etkileşimi ve bir arada olma duygusunu pekiştirir. Ayrıca, oyunun oynanışı ve figürleri, Ağrı'nın kültürel ve sosyal yapısını yansıtır.
Basso (Besra) halk oyunu, Ağrı'nın kültürel mirasını yaşatmak adına önemli bir role sahiptir. Genç kuşaklara aktarılan bu geleneksel oyun, geçmişten günümüze kadar uzanan bir kültürel bağı sürdürmeyi amaçlıyor” diye konuştu.
Bakmadan Geçme




