Covid aşısı kalp krizi yapar mı? Bilimsel yanıt net!

Türkiye'de kalp hastalıkları, en yaygın sağlık sorunlarının başında geliyor.

Türkiye’de kalp hastalıkları, en yaygın sağlık sorunlarının başında geliyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, her 4 kişiden birinin yaşamı boyunca kalp hastalığıyla karşılaştığını belirterek, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Doç. Dr. Karakaş, kalp rahatsızlıklarının çoğu zaman belirti vermeden ilerlediğini söyledi. "Kalp damar tıkanıklıkları genellikle sessiz bir şekilde gelişir. Bu süreç, erken yaşlarda başlar ve kişi farkında olmadan devam eder. Damarlar içinde zamanla oluşan plaklar, tıkanıklığa yol açar. Yüksek tansiyon, kontrolsüz şeker hastalığı ve yüksek kolesterol gibi faktörler bu süreci hızlandırır. Ancak birçok birey bu riski fark etmeden günlük yaşamını sürdürür" ifadelerini kullandı.

Kalp krizinin ani gelişen ve çoğu zaman beklenmeyen bir tablo olduğunu vurgulayan Karakaş, "Krizin bazı kişilerde belirgin, bazılarında ise çok hafif belirtilerle kendini gösterebileceğini" söyledi. “Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı ve aşırı yorgunluk bu belirtiler arasında yer alır. Ancak bu semptomlar her zaman kriz olarak algılanmaz. Bu yüzden, kişinin kendi vücudunu tanıması ve olağan dışı bir durum hissettiğinde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurması gerekir” dedi.

Ölümle sonuçlanabilen kalp krizlerinin zamanında müdahale ile önlenebileceğini vurgulayan Karakaş, son dönemde bu konudaki farkındalığın arttığını ancak dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Covid-19 pandemisi sonrasında kalp sağlığına ilişkin oluşan endişelere de açıklık getiren Karakaş, “Covid ve benzeri bazı virüslerin kalp kasını etkileyebildiğini biliyoruz. Ancak, Covid aşılarının kalp hastalıkları riskini artırdığına dair kamuoyunda zaman zaman tartışmalar yaşansa da, mevcut bilimsel veriler bu iddiaları desteklememektedir” dedi.

Doç. Dr. Karakaş ayrıca kalp gribi olarak bilinen durumun da önemine dikkat çekti. "Kalp gribi, kalp zarı ya da kalp kasının iltihaplanmasıdır. Genellikle kendini sınırlayan ve iyileşen bir süreçtir. Ancak göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi kalp kriziyle benzer belirtiler gösterebilir. Öncesinde ateş ve öksürük de tabloya eşlik edebilir. Bu tür durumlarda mutlaka kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır" dedi.

Covid aşısı kalp krizi yapar mı? Bilimsel yanıt net!

Karakaş, kalp sağlığının korunması için sağlıklı yaşam tarzının ve düzenli kontrollerin önemine değinerek, "Ne zaman kalp kriziyle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Bu nedenle sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve tıbbi takip hayat kurtarır. Kalbinizi koruyun, sevdikleriniz için kontrollerinizi ihmal etmeyin" çağrısında bulundu.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme