Çocuklarda morarma ve halsizlik kalp hastalığı belirtisi olabilir
Çocukların koşup oynaması, dışarıdan bakıldığında sağlıklı görünmeleri onların tamamen kalp hastalıklarından uzak olduğu anlamına gelmiyor.
Çocukların koşup oynaması, dışarıdan bakıldığında sağlıklı görünmeleri onların tamamen kalp hastalıklarından uzak olduğu anlamına gelmiyor. Halk arasında yaygın olan “Çocuk kalp hastası olmaz” inanışının yanlış olduğuna dikkat çeken Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, çocuklarda kalp sorunlarının erken dönemde belirti verebileceğini ve dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtti.
Öncü, “Çocuklarda aşırı terleme, efor sırasında çabuk yorulma, nefes nefese kalma gibi durumlar göz ardı edilmemeli. Bu tür belirtiler, kalp hastalıklarının habercisi olabilir” dedi. Ayrıca, çocukluk çağında sık karşılaşılan ‘üfürüm’ hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Öncü, her iki çocuktan birinde üfürüm duyulabileceğini ancak bunların çoğunun masum olduğuna dikkat çekti.
Kalp kapakçıklarının hareketleri sırasında oluşan bazı seslerin normal olduğunu ifade eden Öncü, “Muayene sırasında duyulan ve kalpteki anormal sesler ‘üfürüm’ olarak adlandırılır. Bu sesler her zaman ciddi bir soruna işaret etmeyebilir. Masum üfürümler ateş, enfeksiyon, kansızlık, tiroid bozukluğu gibi geçici durumlara bağlı olabilir” şeklinde konuştu.
Üfürümlerin altı derecede sınıflandırıldığını belirten Dr. Öncü, “Birinci derece en hafif, altıncı derece en şiddetli üfürümdür. Üçüncü derece ve üzeri durumlar genellikle anormal kabul edilir ve mutlaka ileri değerlendirme gerektirir. Bu gibi durumlarda çocuk, çocuk kardiyoloji uzmanına yönlendirilmelidir” dedi.
En sık duyulan anormal üfürümlerin, kalbin odacıkları arasında doğuştan kalan deliklerden veya damar darlıklarından kaynaklandığını ifade eden Öncü, teşhisin EKG, EKO gibi ileri tetkiklerle konulabileceğini belirtti.
Uzm. Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, morarma, sürekli halsizlik, aşırı terleme, göğüs ağrısı, çarpıntı, sık solunum yolu enfeksiyonu gibi şikayetlerin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. “Bu belirtilerden biri veya birkaçı varsa, çocuğunuzun kalp sağlığı açısından uzman bir hekime başvurmanız önemlidir” diyerek aileleri bilinçli olmaya davet etti.
Bakmadan Geçme





