Çağrı merkezi sektöründe yeni hedef: Dünya pazarlarına açılmak
Türkiye, müşteri hizmetleri ve çağrı merkezi sektöründe çıtayı yükseltiyor.
Müşteri Deneyimi Yönetimi ve Teknolojileri Derneği'nden (MDYD) yapılan açıklamaya göre, geçen yıl 68,5 milyar liralık büyüklüğe ulaşan müşteri hizmetleri ve çağrı merkezi sektörü, yeni rotasını hizmet ihracatına çevirdi. MDYD Yönetim Kurulu Başkanı Banu Hızlı, sektörün Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkelere 11 bin çalışanıyla hizmet verdiğini belirtti.
Hızlı, hizmet ihracatını artırmak için ilgili devlet kurumlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve sektörün ihtiyaçlarını detaylı şekilde raporlayarak hizmet ihracatının teşvik kapsamına alınması yönünde girişimlerde bulunduklarını aktardı. Bu girişimlerin yakın zamanda olumlu sonuçlar doğurmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.
Global ölçekte Romanya, Polonya ve Bulgaristan'ın hizmet ihracatında öne çıktığını hatırlatan Hızlı, Türkiye’nin de ciddi bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Avrupa pazarına coğrafi yakınlık ve uygun saat dilimi avantajıyla hizmet verebileceklerini belirten Hızlı, teşvik ve desteklerle Türkiye'nin cazip bir merkez haline getirilebileceğine dikkat çekti. "Bizim sunduğumuz sadece insan kaynağı değil; strateji danışmanlığı ve teknoloji destekli bir paket hizmettir." dedi.
Banu Hızlı, sektörde küresel rekabetin arttığına ve Kuzey Afrika ülkelerinin güçlü rakipler olarak öne çıktığına işaret etti. Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinin yaygın olduğu bu ülkelerin düşük maliyet avantajı sunduğunu, dolayısıyla hizmet ihracatının bu bölgeye kayma riskine karşı Türkiye'nin daha fazla atılım yapması gerektiğini belirtti.
Türkiye’de müşteri hizmetleri alanında çalışanların önemli bir bölümünün Almanya, Hollanda ve Fransa’dan tersine göç eden profesyonellerden oluştuğuna dikkat çeken Hızlı, bu sayede çok daha geniş bir coğrafyaya kaliteli hizmet sunabilecek durumda olduklarını ifade etti.
Hızlı, yaklaşık 200 bin çalışanı barındıran sektörün hedefinin Türkiye’yi dünya çapında bir hizmet merkezi haline getirmek olduğunu vurguladı. Yurt dışında Türkiye’nin daha fazla tanıtılması gerektiğini kaydeden Hızlı, bu konuda özel sektör ile devlet iş birliğine dayalı bir model geliştirilmesinin önemine değindi. “Portekiz gibi küçük ülkeler bile bizden iki kat fazla çağrı merkezi çalışanına sahip. Bu tabloyu değiştirmek için hızlı adımlar atmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme





