• Haberler
  • Ekonomi
  • Borsada inşaat sektörü öne çıktı, faktoring geriledi

Borsada inşaat sektörü öne çıktı, faktoring geriledi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftanın ikinci işlem gününe yükselişle başladı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın ikinci işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta, endeks önceki kapanışa göre 52,33 puan artarak yüzde 0,56’lık bir değer kazancıyla 9.451,26 seviyesine çıktı.

Bir önceki işlem gününde satış baskısının hakim olduğu BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,21 oranında düşüşle 9.398,93 puandan kapatmıştı. Ancak yeni güne pozitif seyirle başlanması, yatırımcılar arasında temkinli bir iyimserlik oluşturdu.

Sektörel bazda bakıldığında, bankacılık endeksi yüzde 0,67, holding endeksi ise yüzde 0,36 oranında yükseliş gösterdi. Açılışta en çok değer kazanan sektör endeksi inşaat sektörü olurken, bu alanda yüzde 1,52'lik artış kaydedildi. Diğer yandan, finansal kiralama ve faktoring sektörü yüzde 0,52 ile en çok değer kaybeden sektör oldu.

Küresel piyasalarda ise karışık bir görünüm söz konusu. Özellikle ABD’de hazırlanan kapsamlı vergi tasarısının, ülkenin bütçe açığını artırma riski taşıması, mali istikrar endişelerini gündeme getirdi. Bu gelişmeler, ABD tahvil faizlerinde yükselişe yol açarken, küresel çapta risk iştahını düşürdü ve satış baskısını artırdı.

Yurt içinde ise gözler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda olacak. TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından yapılacak sunum ve sunum sonrasında basın mensuplarından gelecek sorulara verilecek yanıtların, yatırımcı davranışları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Fatih Karahan, yılın ilk Enflasyon Raporu sunumunda 2025 yılı için yüzde 24 seviyesinde bir yıl sonu enflasyon tahmini açıklamış, 2026 için bu tahmini yüzde 12 olarak koruduklarını belirtmişti. Ayrıca Karahan, 2027 yılında enflasyonun yüzde 8'e düşmesini, ardından da orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedeflediklerini dile getirmişti.

Söz konusu raporda yer alan enflasyon tahmin aralıklarına göre, 2025 yılı için alt ve üst sınırlar yüzde 19 ve yüzde 29 olarak belirlenmiş; 2026 yılı için ise bu aralık yüzde 6 ile yüzde 18 arasında ifade edilmişti.

Bugün ayrıca yurt içinde kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verileri de takip edilecek. Yurt dışında ise küresel imalat ve hizmet sektörü PMI verileri, piyasaların yönü üzerinde etkili olması beklenen diğer önemli göstergeler arasında yer alıyor.

Teknik açıdan değerlendirme yapan analistler, BIST 100 endeksinde 9.500 ve 9.600 puan seviyelerinin direnç, 9.400 ve 9.300 puan seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu ifade ediyor. Endekste olası yukarı yönlü hareketlerin, gün içindeki veri akışına ve merkez bankası sunumuna bağlı olarak şekillenebileceği belirtiliyor.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme