Bitlis'te imece usulüyle yakacak mesaisi

Bitlis'te dondurucu soğuklara karşı köylüler, kışın yakacak ihtiyacını karşılamak için hayvan dışkılarından tezek hazırlıyor.

Bitlis’te etkisini hissettiren sert kış koşulları, vatandaşları önlemlerini aylar öncesinden almaya yöneltti. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan köylüler, yaklaşan kış mevsimi için yakacak hazırlıklarına hız verdi. Hayvanların kış boyunca ağıllarda biriken dışkıları, kalıplar halinde kesilerek açık alanda kurumaya bırakılıyor.

Bitlis merkeze bağlı Küllüce köyünde her yıl geleneksel olarak sürdürülen bu hazırlık, imece usulüyle gerçekleştiriliyor. Köylüler belirlenen günlerde bir araya gelerek bir ailenin ağılında çalışıyor, ardından başka bir hanenin ağılına geçerek dayanışmayı sürdürüyor. Kesilen tezekler el arabalarıyla taşınıp ağıl dışında düzenli şekilde istifleniyor.

Yaz boyunca güneş altında kuruyan tezekler, kış aylarında soba ve tandırlarda yakıt olarak kullanılıyor. Hem ekonomik hem de pratik bir çözüm sunan bu yöntem, bölgede uzun yıllardır uygulanıyor.

Çalışma sırasında zaman zaman Kürtçe türküler söyleyen köylüler, işi daha keyifli hale getirerek kısa sürede tamamlıyor. Köy sakinlerinden Şehmus Atalay, her yıl aynı hazırlığı yaptıklarını belirterek yazın kurutulan tezeklerin kışın en önemli yakacak kaynağı olduğunu ifade etti.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme