Bir saniyelik dalış ömür boyu felçle sonuçlanabilir
Sığ suya atlama, havuzda bilinçsiz hareketler ve 'çivileme' gibi tehlikeli atlayışlar, boyun omurlarında kırığa ve kalıcı felçlere yol açabiliyor.
Yaz aylarında artan sıcaklarla birlikte deniz ve havuzlarda geçirilen zaman da çoğalıyor. Ancak yüzme eğlencesi sırasında yapılan bir anlık dikkatsizlik, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Beyin, Sinir, Omurga ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, özellikle balıklama atlayışlar konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Akyüz, yaz mevsiminde bilinçsizce yapılan atlayışların, omurilikte geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabileceğini vurguladı. “Derinliği bilinmeyen sulara yapılan balıklama atlayışlar, boyun omurlarında kırılmalara neden olabilir. Bu durum omurilik hasarına ve ciddi nörolojik kayıplara yol açar” diyen Akyüz, en sık 15-25 yaş arası erkeklerde görülen bu tür kazaların her yıl yaklaşık 500 kişiyi etkilediğini söyledi.
Kazalarda yaşanan hasarın büyüklüğüne göre felç, nefes alma güçlüğü ya da iç organ fonksiyon bozukluklarının ortaya çıkabileceğini belirten Akyüz, “Omuriliğin tamamı zarar gördüğünde kişi ömür boyu yatağa veya tekerlekli sandalyeye bağımlı hale gelebilir” dedi.
Benzer tehlikelerin “çivileme” adı verilen, ayakla atlama şeklinde de yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Akyüz, bu durumda da kalça, bel ve sırt omurlarında ciddi kırıklar oluşabileceğine dikkat çekti.
Kaza sonrası yapılacak müdahalelerdeki hataların da riskleri artırdığına değinen Akyüz, “Yaralı kişiyi baş aşağı çevirerek su çıkarmaya çalışmak ya da bilinçsiz taşımak felç riskini artırır. Boyun sabitlenmeli, mümkün olduğunca az hareket ettirilmeli ve mutlaka sedye ile taşınmalıdır” diye konuştu.
Tehlikenin önüne geçmek için, suya girilecek alanların derinliğinin önceden kontrol edilmesi gerektiğini belirten Akyüz, şu önlemlere dikkat çekti:
Dibi görünmeyen sulardan uzak durulmalı,
Yıkılmış iskeleler ve dalgalı bölgelerde suya atlanmamalı,
Riskli alanlarda cankurtaran bulunması sağlanmalı,
Gençlere yönelik bilgilendirici çalışmalar artırılmalı.
Kazaların yaşandığı durumlarda, tanı ve tedavinin yalnızca yeterli donanıma sahip sağlık merkezlerinde yapılması gerektiğini ifade eden Akyüz, gerektiğinde cerrahi müdahale ile omurilik üzerindeki baskının kaldırılabildiğini ve hastanın yaşam kalitesinin korunabildiğini vurguladı.
Bakmadan Geçme





