• Haberler
  • Gündem
  • Binlerce kişi Sarıkamış'ta şehitlerin izinde yürüdü

Binlerce kişi Sarıkamış'ta şehitlerin izinde yürüdü

: Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Sarıkamış Harekâtı'nın 111. yılı için düzenlenen yürüyüşte binlerce kişi, eksi 17 derecede Türk bayraklarıyla Ay-Yıldızlı Tören Alanı'na yürüdü.

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Sarıkamış Harekâtı’nın 111. yılı anma etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen yürüyüş tamamlandı. Türkiye’nin farklı illerinden ve yurt dışından gelen genç, yaşlı çok sayıda vatandaş, sabahın erken saatlerinde “Türkiye Şehitleriyle Yürüyor” ve “Bu toprakta iz var” temasıyla düzenlenen anma programı için Soğanlı ile Allahuekber Dağları arasındaki Kızılçubuk Zirvesi’nde bir araya geldi.

Kent merkezi ve Sarıkamış’tan otobüslerle zirveye ulaşan katılımcılar, ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyerek toplanma alanına geçti. Vatandaşlar, Kızılçubuk bölgesinde şehitlerin anısına yapılan kardan heykellerin önünde fotoğraf çektirdi. Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, Birinci Dünya Savaşı’nda Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak amacıyla başlattığı Sarıkamış Harekâtı’nın yıl dönümü için yapılan programda, hava sıcaklığının sıfırın altında 17 dereceye kadar düşmesine rağmen yoğun katılım dikkat çekti.

Toplanma alanında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Kars Valisi Ziya Polat, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, Sarıkamış Kaymakamı Enis Aslantatar, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp ile birlikte çok sayıda siyasetçi ve bürokrat bir araya geldi. Güzergâh boyunca jandarma ve polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Öte yandan alana çadır kuran Kızılay ekipleri, katılımcılara çay ve çorba ikramında bulundu.

Duaların ardından yürüyüş başladı. Binlerce kişi Kur’an-ı Kerim okuyup tekbir ve salavatlar getirerek şehitler için dua etti, ardından soğuk havada Ay-Yıldızlı Tören Alanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağı taşındı. Bakanlar Göktaş ve Bak da yürüyüş boyunca vatandaşlarla sohbet ederek fotoğraf çektirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yürüyüş sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarıkamış Harekâtı’nın 111. yılı dolayısıyla bir araya geldiklerini ve şehitleri andıklarını söyledi. Programa şehit yakınları, gaziler ve gençlerin Türkiye’nin dört bir yanından katıldığını belirten Göktaş, “Bu programda Kars Valiliği, Yurt Dışı Türkler Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bu bilinci yaşatmak adına gerçekten var gücümüzle çalışıyoruz. Sarıkamış bir destan. Bu vatan kolay elde edilmedi. Bayrak için, vatan için canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum.” dedi. Şehit ve gazilerle “Kahramanlık Buluşmaları” düzenlediklerini dile getiren Göktaş, “Türkiye’nin dört bir yanından 79 bin gencimize şehit ve gazilerimizle beraber kahramanlık buluşmaları gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Göktaş, Sarıkamış’ta bulunmanın ayrı bir duygu olduğunu vurgulayarak, dondurucu soğukta on binlerce askerin şehit düştüğünü hatırlattı. Çanakkale ve 15 Temmuz örneklerini de anan Göktaş, “Onların aziz hatıralarını ve kahramanlıklarını yaşatmak adına var gücümüzle çalışıyoruz… Şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum.” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise “Bu Toprakta İzin Var” sloganıyla anma etkinlikleri düzenlediklerini belirterek, gençleri Sarıkamış’a getirdiklerini söyledi. Bak, “Bu özellikle de tarih bilincini, bu vatanın nasıl kazanıldığını, nasıl savunulduğunu, ne fedakarlıklar yapıldığını anlatmak için gençlerimiz için büyük bir ders, büyük bir olay.” dedi. Sarıkamış’ın “Beyaz Destan” olarak anıldığını ifade eden Bak, “Şehitlerimizi asla unutmayacağız. Bu vatana canını feda edenleri asla unutmayacağız.” sözleriyle birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

Jandarmanın yoğun güvenlik önlemi aldığı 4,5 kilometrelik yürüyüş, Ay-Yıldızlı Tören Alanı’nda sona erdi. Türk Hava Kurumu görevlileri paramotorlarla Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın posterini taşıyarak uçuş gerçekleştirdi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı da gösteri sundu.

Yürüyüşün ardından Sarıkamış Şehitleri Anma Töreni düzenlendi. Törende Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu, şehitler için saygı atışı yapıldı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualar edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın günün anlam ve önemine ilişkin mesajının okunmasının ardından bir subay Sarıkamış Harekâtı’nın tarihini anlattı.

Törende konuşan Bakan Göktaş, Sarıkamış Harekâtı’nın vatan sevgisinin en çetin imtihanlarından biri olduğunu belirterek, “Ecdadımızın zor zamanlarda nasıl kenetlendiğini ve vatan için hangi bedelleri göze aldığını gösteren tarihi bir duruştur.” dedi. “Sarıkamış, bir yürüyüştür… Sarıkamış, bir şuurdur.” diyen Göktaş, şehit aileleri ve gazilerin her daim yanında olacaklarını vurguladı.

Bakan Bak da “Gençlik Şühedanın İzinde” programı çerçevesinde yürüyüş gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Sarıkamış Harekâtı’nın 111. yıl dönümünde vatan için gözünü kırpmadan şehadete yürüyen kahraman ecdadımızı anmak üzere mukaddes topraklarda beraberiz.” ifadelerini kullandı. Gençlerle Ankara’dan kaldırılan Sarıkamış Treni ile geldiklerini hatırlatan Bak, gençlerin bu atmosferi yerinde görmesinin önemine değindi.

Kars Valisi Ziya Polat ise 111 yıl önce vatan topraklarını savunmak uğruna şehadete yürüyenleri anmak için bir arada olduklarını söyledi. Sarıkamış’ın “beyaz destan” olduğunu belirten Polat, “Bu vatanın evlatları… Allahuekber Dağlarında şehadet izinde sonsuzluğa yürüdüler.” dedi. Program, muharip uçaklar ve “Çelik Kanatlar”ın tören alanı üzerinde yaptığı gösteriyle sona erdi.

Anma etkinliğinde vatandaşlar da duygularını paylaştı. Her yıl kısa kollu tişörtle dev Türk bayrağı taşıyarak törenlere katıldığını belirten Rizeli Ramazan Çepni, 16 yıldır Sarıkamış şehitlerini anmaya geldiğini ve sağ oldukça sürdüreceğini söyledi. Osman Köseoğlu ise 100 kişilik üniversite ekibiyle etkinliğe katıldıklarını aktararak, birlik ve beraberliği koruyarak “Büyük Türkiye” için çalışılması gerektiğini dile getirdi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme