• Haberler
  • Gündem
  • Bilişim suçlarında yargılama süreci nasıl değişecek?

Bilişim suçlarında yargılama süreci nasıl değişecek?

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun aldığı yeni kararla, bilişim suçlarına ilişkin davalarda 'ihtisas mahkemesi' uygulaması kaldırıldı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu** (HSK) 1. Dairesi tarafından alınan ve Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, bilişim suçlarına ilişkin yargılamalarda önemli bir değişikliğe gidildi. Karara göre, bilişim suçları kapsamında açılacak davalar artık belirli mahkemelerin ihtisas alanı olarak değerlendirilmeyecek, tüm asliye ceza mahkemelerine genel tevzi usulüyle eşit şekilde dağıtılacak.

Kararda, 25 Aralık 2025 tarihinde “bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenen nitelikli dolandırıcılık” suçlarına ilişkin davaların, bulundukları yerlerdeki asliye ceza mahkemelerine genel tevziden eşit biçimde dağıtılmasına karar verildiği hatırlatıldı. Bu düzenlemenin ardından uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesi amacıyla, bilişim suçlarına bakacak mahkemelerin ihtisas durumunun yeniden ele alındığı ifade edildi.

HSK 1. Dairesi’nin değerlendirmesinde, bilişim suçlarının kapsamının oldukça geniş olduğu ve farklı suç tipleri arasında ciddi bir geçişkenlik bulunduğu vurgulandı. Bilişim sistemleri kullanılarak işlenen nitelikli hırsızlık, bilişim sistemine girme, sistemi engelleme veya bozma, verileri yok etme ya da değiştirme, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması ile yasak cihaz veya programlarla ilgili suçların, çoğu zaman nitelikli dolandırıcılık suçlarıyla iç içe geçtiği belirtildi.

Bu durumun, dosyaların genel tevzi ile gönderildiği asliye ceza mahkemeleri ile bilişim ihtisası bulunan mahkemeler arasında görev ve iş bölümü tartışmalarına yol açabildiği kaydedildi. Kararda, söz konusu iş bölümü ihtilaflarının uygulamada gereksiz emek ve zaman kaybına neden olduğu, yargılamaların uzamasına yol açtığı ve yargı sisteminin etkinliğini olumsuz etkilediği değerlendirmesine yer verildi.

HSK tarafından yapılan bu tespitler doğrultusunda, yargılamaların daha hızlı ve makul sürede sonuçlandırılabilmesi amacıyla yeni bir düzenlemeye gidildiği ifade edildi. Buna göre, bilişim suçlarına ilişkin açılacak davalarda, asliye ceza mahkemeleri nezdinde ayrıca bir ihtisaslaşmaya gidilmeyecek. Tüm dosyalar, mahkemelere genel tevzi sistemiyle eşit şekilde dağıtılacak ve yargılamalar bu çerçevede yürütülecek.

Kararda, alınan bu kararın temel amacının, uygulamada yaşanan belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve yargı süreçlerini sadeleştirmek olduğu vurgulandı. Bilişim suçlarının hızla artması ve suç yöntemlerinin çeşitlenmesi karşısında, mahkemeler arasındaki iş yükü dengesinin korunmasının önemine dikkat çekildi. Eşit dağılım sayesinde, bazı mahkemelerin aşırı dosya yükü altında kalmasının da önüne geçilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

Yeni uygulamayla birlikte, bilişim suçlarına bakan mahkemeler arasında görev uyuşmazlığı yaşanmasının önüne geçilmesi, dosyaların iade edilmesi ya da mahkemeler arasında gidip gelmesi gibi sorunların azaltılması bekleniyor. Bu durumun, hem yargı mensupları hem de taraflar açısından zaman ve kaynak tasarrufu sağlayacağı belirtiliyor.

HSK’nin kararı, dijitalleşmeyle birlikte sayısı hızla artan bilişim suçlarının daha etkin ve hızlı şekilde yargılanmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uygulamanın, önümüzdeki dönemde yargılamaların süresine ve mahkemelerin işleyişine nasıl yansıyacağı ise yakından takip edilecek.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme