Bakan Kurum'dan muhalefete sert deprem eleştirisi

Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında tamamlanan 778 konutun kura töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hem İstanbul'un deprem gerçeğine dikkat çekti hem de CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açıklamalarına sert sözlerle karşılık verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapımı tamamlanan 778 konutun kura çekim törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada İstanbul’un depreme hazırlanmasının bir “beka ve varoluş meselesi” olduğunu ifade eden Kurum, bugüne kadar gerçekleştirilen tüm dönüşüm projelerinin ana muhalefetin itirazlarına rağmen hayata geçirildiğini söyledi. Kurum, “Biz bu işlerin tamamını ana muhalefete rağmen yaptık. O gün burada vatandaşımızı kandırmaya çalışanlar, bugün aynı tutumu deprem bölgesinde sergiliyor” dedi.

Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar üzerinden muhalefeti eleştiren Bakan Kurum, “3 yıldır deprem bölgesine uğramayanlar, şimdi tek çivi çakmadıkları 11 ilde yapılanları karalamakla meşgul. Özgür Bey deprem bölgesine gidip ‘yanınızdayız’ diyor. 3 yıldır neredeydiniz diye sormazlar mı?” ifadelerini kullandı. Kurum, muhalefetin kentsel dönüşümü engellediği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını da vurguladı.

Bakan Kurum, deprem sonrası yürütülen “Asrın İnşa Seferberliği”nin dünyada örnek gösterilen bir başarı olduğunu belirterek, bu tecrübenin İstanbul başta olmak üzere 81 ile yayılacağını söyledi. “Bir Avrupa ülkesi büyüklüğündeki alanda 455 bin konutu hak sahipleriyle buluşturduk. Biz dönüşümü yalnızca konut yapmak olarak görmüyoruz; sosyal donatıları, yaşam alanlarını, şehir kültürünü birlikte ele alıyoruz” dedi.

Türkiye’nin afet öncesi ve sonrası hızlı ve kaliteli konut üretiminde dünyada öne çıktığını dile getiren Kurum, “Bugün birçok ülkede afet sonrası vatandaş sigorta şirketlerinin insafına bırakılırken, Türkiye kentsel dönüşüm ve konut üretiminde dünyada bir numaradır” diye konuştu.

Yüzyılın Konut Projesi’ne de değinen Bakan Kurum, 500 bin sosyal konut hedefi doğrultusunda kura süreçlerinin devam ettiğini belirtti. Şu ana kadar 35 ilde 127 bin hak sahibinin belirlendiğini ifade eden Kurum, “Önümüzdeki günlerde İstanbul’da 100 bin sosyal konutun kuralarını çekeceğiz. Ayrıca kiralık konut projeleri için de ayrı bir süreç yürüteceğiz” dedi.

İstanbul’un her ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Kurum, Üsküdar’dan Esenler’e, Kartal’dan Beyoğlu’na kadar hiçbir ilçenin dışarıda bırakılmadığını söyledi. “Mahalle mahalle, sokak sokak dönüşümü sürdüreceğiz. Acelemiz var, kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda Okmeydanı özelinde yapılan eleştirilere de değinen Bakan Kurum, “Burada konutları yabancılara satacaklar dediler. Oysa burada yine Beyoğlulu kardeşlerimiz yaşayacak. Parklarıyla, yürüyüş yollarıyla güvenli ve huzurlu bir yaşam alanı oluşturduk. Depreme karşı güvenli bir Okmeydanı inşa ettik” dedi. Kurum, devlet ve millet el ele vererek Türkiye genelinde kentsel dönüşüm seferberliğinin kararlılıkla süreceğini sözlerine ekledi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme