- Haberler
- Güncel
- ATUDER'den Küresel Sağlıkta İki Stratejik Adım: Avrasya ve Karadeniz-Baltık Acil Tıp Birlikleri Kuruldu
ATUDER'den Küresel Sağlıkta İki Stratejik Adım: Avrasya ve Karadeniz-Baltık Acil Tıp Birlikleri Kuruldu
Acil tıp alanındaki 40 yılı aşkın deneyimiyle Avrupa ülkelerini geride bırakan Türkiye, bu alanda artık yalnızca örnek alınan değil, yön veren bir ülke haline geldi.
ATUDER’den Küresel Sağlıkta İki Stratejik Adım: Avrasya ve Karadeniz-Baltık Acil Tıp Birlikleri Kuruldu
Acil tıp alanındaki 40 yılı aşkın deneyimiyle Avrupa ülkelerini geride bırakan Türkiye, bu alanda artık yalnızca örnek alınan değil, yön veren bir ülke haline geldi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Türkiye'nin geliştirdiği acil tıp modelinin artık birçok ülke tarafından rehber olarak kabul edildiğini ve Türkiye'nin küresel düzeyde “oyun kurucu” bir rol üstlendiğini vurguladı.
Bu çerçevede, Türkiye’nin öncülüğünde iki önemli uluslararası yapı kuruldu: Doğu’da Avrasya Acil Tıp Birliği, Kuzey’de ise Baltık ve Karadeniz Acil Tıp Birliği. Söz konusu birlikler, başta Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Hindistan ve Çin olmak üzere birçok ülkenin katılımıyla Taşkent’te düzenlenen protokol töreniyle resmiyet kazandı. Türkiye, bu ülkelerle birlikte acil tıp alanında ortak eğitim, uygulama ve gelişim süreçlerine adım atarak iş birliğini güçlendiriyor.
Prof. Dr. Cander, yapılanmanın detaylarına dair şunları söyledi:
“Türkiye’nin acil tıp modeli bu ülkelerde referans alınıyor. Taşkent'te imzalanan protokol ile artık ortak programlar ve eğitim süreçleri geliştirilecek. Tecrübelerimizi paylaşmak, acil tıpta yeni bir dönemin kapılarını açmak açısından büyük önem taşıyor. Bu işbirliğiyle Türkiye, küresel anlamda acil tıp sisteminin mimarlarından biri oluyor.”
"40 Yıllık Tecrübeyi Paylaşıyoruz"
Prof. Dr. Cander, Türkiye'nin sunduğu sistemli acil tıp modelinin, birçok ülkede henüz yeni yeni oluşmaya başladığını söyledi.
“Bazı ülkelerde acil tıp uzmanlığı daha yeni başlıyor. Örneğin Rusya’da hala acil servise sadece ambulansla ulaşılabiliyor ve acil müdahale sistemleri oldukça farklı işliyor. Biz oraya eğitimci gönderiyoruz; onlar da uzmanlık eğitimi almak üzere Türkiye’ye geliyor. Bu karşılıklı bilgi alışverişiyle hem onların yapılarını kurmalarına destek oluyoruz hem de onların geleneksel tıbbındaki bazı etkili uygulamaları kendi sistemimize entegre ediyoruz.”
"Avrupa’nın Ötesindeyiz"
Cander, Türkiye’nin acil tıp alanında bilimsel ve yapısal olarak birçok Avrupa ülkesinden daha ileri noktada olduğunu da şu sözlerle dile getirdi:
“Amerika’dan sonra en güçlü acil tıp sistemi Türkiye’de. Alanında uzman sayımız, akademik kadromuz ve oluşturduğumuz sistem birçok Avrupa ülkesinin çok önünde. Almanya’da henüz bir tane bile acil tıp profesörü yokken, biz onlarca akademisyen yetiştirdik. Bu büyük bir emeğin sonucu. Artık Türkiye, bu alandaki tekelleşmenin de önüne geçerek alternatif bir model sunuyor.
Bakmadan Geçme





