Arıcılık rotaları yerel turizmin yeni aktörü oluyor
Türkiye'nin farklı bölgelerinde oluşturulan arıcılık rotaları, doğa turizmiyle birleşerek hem ekosistem farkındalığını artırıyor hem de yerel turizme katkı sağlıyor.
Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen etkinlikte ApiTURroute Projesi hakkında bilgi verdi. Proje kapsamında oluşturulan arıcılık temelli turizm rotalarının doğa ile iç içe bir deneyim sunduğunu belirten Özkırım, Türkiye’nin bu alanda sahip olduğu potansiyele dikkat çekti.
Türkiye’nin arıcılık açısından dünyada ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Özkırım, “Arıyı sadece balla eşleştiriyoruz. Oysa arının ekosistemdeki rolünü ve döllenmedeki etkisini anlatmamız gerekiyor. Sabah kahvaltıda yediğiniz sebze ve meyvelerin yüzde 75’i arıların sayesinde sofraya geliyor. Bu nedenle arının doğadaki yerini, işlevini göstermek istiyoruz. Tüketicinin arıyı yerinde tanıması, doğaya olan katkısını gözlemlemesi çok önemli,” ifadelerini kullandı.
ApiTURroute projesi kapsamında Trakya, Muğla, Kars-Ardahan-Artvin, Tunceli-Erzincan-Bingöl ve Balıkesir-Çanakkale bölgelerinde arıcılık rotaları oluşturulduğunu söyleyen Özkırım, bu rotalar sayesinde hem yerel bal ve arı türlerinin tanıtıldığını hem de doğayla temas kurmak isteyen kişilere benzersiz bir deneyim sunulduğunu belirtti.
“Katılımcılarımız genellikle büyükşehir hayatından uzaklaşmak isteyen beyaz yakalılar, doktorlar, bürokratlar ve avukatlardan oluşuyor,” diyen Özkırım, bu kişilerin doğaya karışmak, sağlıklı ürünlere ulaşmak ve üretim süreçlerini yerinde gözlemlemek için rotalara dahil olduklarını ifade etti.
Özkırım konuşmasında, “Arıcılık rotalarını 15 kişilik ekiplerle ziyaret ediyoruz. Katılımcılara arıcılık maskesi ve eldiven veriyoruz. Arılıklarda, arıcının yaşadığı süreci birebir deneyimliyorlar. Örneğin Trakya rotasında meşe balını tadıyor, kanola polenini tanıyor, Trakya arısını gözlemliyor. Bu arı, genetik koruma altında olan özel bir ekotip. Aynı zamanda Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasıyla da buluşuyorlar,” sözlerine yer verdi.
Projenin, arıcılığı sadece bir üretim faaliyeti olmaktan çıkararak, doğa turizmiyle bütünleştirdiğine dikkat çeken Özkırım, bu rotaların bölgesel turizme önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.
Bakmadan Geçme




