Altın Fiyatları Sürpriz Rekora Koşuyor!

Altın Fiyatları Sürpriz Rekora Koşuyor!
Uzmanlar, İran saldırısı gibi artan jeopolitik risklerin altın fiyatlarını rekor seviyelere çıkarabileceğini vurguluyor. İşte detaylar...

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıdırımtürk konuyla ilgili açıklama yaptı:

Altın fiyatlarını özellikle bayram öncesine kadar etkileyen ana konular genellikle Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırma olasılığı ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz politikalarıydı.Jeopolitik gerginliklerin etkileri genellikle kısa süreli olurdu, ancak şimdi daha uzun vadeli ve belirgin bir etkiye sahip oldukları görülüyor.

İran'ın saldırıları sonrasında, Amerika ve Avrupa'daki bazı ülkeler İsrail'i desteklediklerini veya saldırıyı kınadıklarını açıkladılar. Bu durum, bir yandan NATO ve bazı Avrupa ülkeleri ile Amerika'nın İsrail ile oluşturduğu bloku, diğer yandan ise Rusya, Çin, Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya'nın oluşturduğu bir bloku daha da belirginleştiriyor.

İran'ın bu bloğa dahil olması, Asya'daki durumu daha da karmaşık hale getiriyor ve jeopolitik gerginlikler, altın fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Öte yandan, Çin'den gelen olumlu ekonomik veriler, endüstriyel metal fiyatlarını artırıyor ki bu da altın fiyatları üzerinde dolaylı bir etkiye sahip oluyor.

altin-dolar.webp

Amerikan Merkez Bankası ve diğer merkez bankalarının faiz politikalarının yanı sıra jeopolitik faktörler de altın fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor.Türkiye iç piyasasında ise, altın fiyatları uluslararası piyasalara göre daha yüksek bir seviyede seyrediyor. Vatandaşlar, enflasyonla mücadele ederken değerlerini korumak amacıyla altına yöneliyorlar.

Seçimler öncesi ve sonrasında yaşanan döviz dalgalanmaları, altın alımlarını daha da hızlandırıyor.Seçim sonrasında döviz fiyatlarının yükseleceği beklentisiyle yapılan döviz alımları, hızla Türk Lirasına dönüştürüldüğünde piyasada belirli bir baskı oluşturuyor. Bu durum, altın fiyatlarını destekleyen bir diğer faktör olarak ön plana çıkıyor.

altin3.webp

Güncel tahminlere göre, altın fiyatlarının özellikle jeopolitik gerginliklerin artmasıyla 2300 doların altına düşmesi pek olası görünmüyor. Eğer 2400 dolar seviyesi aşılırsa, ilk etapta 2435 dolar seviyelerine ulaşılabilir. Ancak, Eylül ve Ağustos aylarında 2400 dolar seviyelerine ulaşabileceğimize dair önceki yorumlar şu anda biraz geride kalmış gibi görünüyor.

Güncel tahminlere göre, altın fiyatlarının 2400 doların üzerine çıkmasıyla birlikte hızla 2500 dolar seviyelerine ulaşabileceği ve yılın üçüncü çeyreğinde 2700 dolar civarında konuşulabileceği öngörülüyor. Hatta bazı analistler, yıl sonunda altının 3000 dolar seviyelerine ulaşabileceğini iddia ediyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.