• Haberler
  • Ekonomi
  • Altın düşebilir ama kriz dinamikleri hâlâ güçlü: Yatırımcı ne yapmalı?

Altın düşebilir ama kriz dinamikleri hâlâ güçlü: Yatırımcı ne yapmalı?

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, altın fiyatlarında olası bir geri çekilmenin, yükselişi başlatan merkez bankalarının tutumuna bağlı olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı ekonomik politikaların etkisiyle birlikte küresel piyasalarda yaşanan belirsizlikler, özellikle emtia tarafında sert dalgalanmalara neden olmaya devam ediyor. Bu ortamda yön arayışı içerisindeki altın piyasasına dair dikkat çekici değerlendirmeler, İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan’dan geldi.

“Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa, bu yine yükselişi tetikleyen merkez bankalarının yön değiştirmesiyle gerçekleşebilir,” diyen Manukyan, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı ülkelerde fiyatlar çok yükseldi. Kur etkisiyle birlikte küçük yatırımcının alım iştahı azaldı. Ancak merkez bankaları için asıl belirleyici unsur, dolar likiditesinin yeterli olup olmayacağı. Eğer böyle bir sıkıntı yaşanırsa, altın alımları azalabilir hatta satışlar bile gündeme gelebilir.”

Rusya'nın 8-10 Mayıs Zafer Günü nedeniyle ateşkese gideceği ve bu esnada Ukrayna’dan drone saldırısı ihtimalinin gündemde olduğunu belirten Manukyan, bu gelişmelerin altın fiyatlarında sert dalgalanmalar yaratabileceğini ifade etti. “Jeopolitik riskler halen sıcak. Hindistan-Pakistan hattında da bir saldırı olursa, altın yeniden sıçrayabilir. Bunlar finansal dinamiklerle açıklanamayacak jeopolitik etkiler,” dedi.

Altının kısa vadede değer kaybedebileceğini kabul eden Manukyan, uzun vadeli resimde ise farklı bir tablo çiziyor: “Bu kriz öncesi dönemde de dolar güçleniyordu, Fed faiz artırıyordu ama altın değer kaybetmedi. Çünkü sistemsel gerginlikler kalıcı hale geldi. Çin ve ABD arasındaki gerilim sadece ticaret anlaşmalarıyla çözülecek türden değil. Bu nedenle 'rahatladık, ABD tahvillerine dönelim' fikri kalıcı olmayacak.”

Bakır piyasasına dair de konuşan Manukyan, “ABD planlarını uygulayabilirse Çin’in imalat sanayisini zayıflatır. Bu durum bakır talebini etkileyebilir. Ancak uzun vadede Batı’nın yeniden endüstrileşme çabasıyla talep Batı'ya kayabilir,” değerlendirmesinde bulundu.

Gümüş hakkında ise, “Altın gibi sistemin kalbinde yer alacak bir varlık değil. Ama altın yükselmeye devam ederse, fonlar gümüşe yönelip spekülatif yükselişe neden olabilir,” diyen Manukyan, altın/gümüş rasyosuna da değinerek şunları söyledi: “Finansal sistemde bir kaygı varsa, alternatif ne gümüş ne de tam anlamıyla altın. Ama en azından merkez bankalarının park edebileceği bir araç olması bakımından altın tercih edilebilir. Bu yüzden rasyonun 100’e çıkması sürpriz olmaz.”

Fed'in enflasyonu körükleyici bir politika izlemesi ya da Çin gibi ülkelerin tahvillerden çıkışı hızlandırması halinde ABD tahvillerinin cazibesini yitirebileceğini ifade eden Manukyan, bu durumun da altının lehine olabileceğini belirtti.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme