Ağrı'nın Yok Olan Geleneği: Kirvelik

Ağrı ve çevresinde erkek çocukların sünnet ettirilmesi sürecinde yaşatılan kirvelik geleneği, günümüzde yok olmayla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Ağrı ve çevresinde erkek çocukların sünnet ettirilmesi sürecinde yaşatılan kirvelik geleneği, günümüzde yok olmayla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Ağrılı Araştırmacı Cenap Elem, Ağrı'da genellikle erkek çocukların oyun çağına gelmesiyle sünnet ettirildiğini belirtti. Sünnet ettirilecek çocuğun ailesinin kirve olarak seçecekleri kişinin saygın, varlıklı ve akraba sınıfına giren biri olmasının tercih edildiğini vurgulayan Cenap Elem, “Kirvelik geleneği, Ağrı'da aileler arasındaki dostluk ve dayanışma bağlarını güçlendiren önemli bir adımdır. Kirve, sünnet edilen çocuğun hayatında özel bir yere sahip olur ve birbirlerine karşılıklı olarak destek olurlar. Sünnet öncesinde kirve tutulacak kişiye, genellikle koç, teke, tosun gibi değerli hediyeler gönderilir. Kirve de sünnet edilecek çocuğa veya çocuklara özel hediyeler alır ve sünnet masraflarının bir kısmını karşılar” dedi.

Ağrı'da sünnet törenlerinin düğünlerden sonra en gösterişli ve masraflı etkinlikler arasında yer aldığını da hatırlatan Elem, “Bu törenlerde genellikle davul-zurna eşliğinde coşkulu kutlamalar yapılır ve çocuk için özel bir kutlama atmosferi oluşturuldu. Ancak günümüzde kirvelik geleneği tarihe karışmış denilebilecek düzeydedir. Kirvelik geleneğinin yerini ya aileler ferdi olarak çocuklarını hastaneye götürüyor ya da belediyelerin toplu organizasyonuyla çocuklar sünnet ettiriliyor” diye konuştu.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme