Ağrı Dağı sevdası sınırları aştı: Yabancı dağcılardan ilgi
Doğubayazıtlı dağ rehberi Nursin Ceylan eşliğinde Ağrı Dağı'na tırmanan Ermeni grup, zirvede karla kaplı manzarayla karşılaştı rehber Ceylan, parkurun durumu hakkında bilgi verdi
Türkiye’nin en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı, yerli ve yabancı dağcıların ilgi odağı olmaya devam ediyor. Son olarak Ermenistan’dan gelen bir grup dağcı, Doğubayazıtlı dağ rehberi Nursin Ceylan eşliğinde Ağrı Dağı’na başarılı bir tırmanış gerçekleştirdi.
5137 metre yüksekliğindeki zirveye doğru yapılan tırmanışta, katılımcılar farklı hava ve zemin koşullarıyla karşılaştı. Tırmanışın alt etaplarında kar oranı düşükken, zirveye yaklaşıldıkça kar yoğunluğunun arttığı gözlemlendi.
Doğubayazıt çıkışlı parkur üzerinden gerçekleştirilen tırmanışta ekip, hava koşullarını göz önünde bulundurarak planlı bir şekilde ilerledi. Gece saatlerinde başlayan ve yaklaşık 2 gün süren tırmanış boyunca grup, hem doğal güzelliklerin hem de fiziksel zorlukların iç içe geçtiği bir rota izledi.
Dağ rehberi Nursin Ceylan, tırmanışla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Ermenistan’dan gelen grup, Ağrı Dağı’na oldukça hazırlıklı geldi. Havanın açık olması tırmanışı kolaylaştırdı. Zirve tamamen karla kaplıydı. Alt bölgelerde ise mevsimsel olarak daha az kar vardı. Katılımcılar hem manzaranın hem de dağın atmosferinin keyfini yaşadı.”
Ceylan, Ağrı Dağı’nın yılın büyük bölümünde dağcılara açık olduğunu ve özellikle temmuz-ağustos aylarında uluslararası gruplardan yoğun talep gördüğünü belirtti. Yüksek irtifaya sahip dağda, özellikle zirveye yaklaşan bölümlerde deneyimli rehber eşliğinde çıkış yapılmasının önemine dikkat çekti.
Ziyaret sonunda grup üyeleri, Türk rehberlerle hatıra fotoğrafları çektirdi ve edindikleri deneyimden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ağrı Dağı, kültürel sınırları aşan doğa tutkusuyla bu yıl da pek çok uluslararası dağcıyı ağırlamaya devam ediyor.
Bakmadan Geçme





