• Haberler
  • Ağrı
  • Ağrı Dağı'nda ilk kez koşarak zirveye ulaştılar

Ağrı Dağı'nda ilk kez koşarak zirveye ulaştılar

Türkiye'nin farklı illerinden gelen 29 kişilik ultra maraton ekibi, 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı'na koşarak tırmandı.

Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen ultra maratoncular, 5 bin 137 metre yüksekliğe sahip Ağrı Dağı’nın zirvesine koşarak ulaştı. 29 kişilik ekip, “Türkiye’nin Zirvesine Uzanan Koşu Kampı” etkinliği kapsamında Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bir araya geldi.

Profesyonel rehber Mustafa Kızıltaş eşliğinde ilçe merkezinden minibüslerle Çevirme mezrasına geçen sporculardan 11’i, buradan koşu temposuyla parkura başladı. 3 bin 200 metredeki kamp alanına ulaştıklarında rehber Barzani Ceylan’ın kurduğu kampta mola verildi.

Rakım farkına uyum sağlamak için burada koşu antrenmanlarına devam eden ekip, geceyi çadırlarda geçirdi. Ertesi gün yeniden yola koyulan sporcular, kısa sürede 4 bin 200 metre rakımdaki ikinci kampa ulaştı. Burada dinlenmenin ardından 11 kişilik ekibin 5’i, parkurun büyük kısmını koşarak zirveye çıkmayı başardı. Diğer 6 kişi ise 18 kişilik yürüyüş grubuna katılarak zirvede olmanın mutluluğunu yaşadı.

Ağrı Dağı'nda ilk kez koşarak zirveye ulaştılar

Koşuculardan Mahmut Yavuz, amaçlarının Ağrı Dağı’na koşarak çıkmanın mümkün olduğunu göstermek olduğunu belirterek şunları söyledi:

“2 bin 400 metreden 3 bin 200’e 1 saat 10 dakikada ulaştık. Buradan 4 bin 200’e 1 saatte çıktık ve 35 dakikada geri indik. 4 bin 200’den zirveye çıkış ve dönüşü 3,5 saatte planlıyoruz. Normalde bu etap 6-7 saat sürüyor. Ekipte 29 kişi var, 11’i hızlı çıkıyor, diğerleri orta tempoda.”

Yavuz, Ağrı Dağı’nda koşu organizasyonlarının yapılabileceğini vurgulayarak, “Biz zaten ultra maraton yapan bir ekibiz. Burada ilerleyen dönemde ultra maraton düzenlenmesi mümkün.” dedi.

Ağrı Dağı'nda ilk kez koşarak zirveye ulaştılar

Sporculardan Halil Aktan ise Aladağlar, Uludağ ve Palandöken gibi zirvelerde koştuktan sonra Ağrı Dağı’na geldiklerini ifade ederek, “Cumhuriyet’in 100. yılında Mahmut hocayla Everesting yapmıştık. Ben Türkiye’nin en büyük zirvesine, o da dünyanın en büyüğüne çıkmıştı. Ağrı Dağı’na en hızlı çıkan ekip biziz diyebiliriz. İlk koşan ekip olarak buradayız.” dedi.

Takımdan Duygu Demir ise 6 yıl önce hobi olarak koşmaya başladığını, İznik Gölü etrafında 100 kilometre, Kapadokya Ultra Maratonu’nda ise iki kez 120 kilometre koştuğunu söyledi.

Ağrı Dağı'nda ilk kez koşarak zirveye ulaştılar

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme