Ağrı'da ışkın sezonu başladı tezgâhlar yeşile büründü
Ağrı'da baharın gelmesiyle birlikte ışkın sezonu açıldı.
Ağrı'da baharın gelmesiyle birlikte bölgenin önemli doğal ürünlerinden biri olan ışkın otu tezgâhlardaki yerini aldı. Halk arasında "dağ muzu" olarak da bilinen ışkın, hem lezzeti hem de sağlığa olan katkılarıyla dikkat çekiyor.
Şehir merkezinde ve semt pazarlarında satışa sunulan ışkın otu, yöre halkı tarafından yoğun ilgi görüyor. Karaköse Haber muhabiri, Ağrı’daki pazarlarda başlayan ışkın sezonunu yerinde inceledi ve ışkın hakkında bilgi veren Erkan Yavuz ile görüştü.
Işkın satıcısı Erkan Yavuz, ışkın otunun kullanım alanları hakkında şu bilgileri verdi:
"Işkın, özellikle ilkbahar aylarında toplanıyor. Doğal ortamlarda yetiştiği için çok değerli. Astım hastaları, şeker hastaları, tansiyon problemi olanlar ve böbrek rahatsızlığı yaşayanlar için faydalı olduğu söyleniyor. Aynı zamanda ishal, ülser ve hemoroid gibi sindirim sistemi sorunları yaşayanlar da ışkın tüketebiliyor. Bazı kanser türleri ve lösemi hastalarında da destekleyici olarak kullanıldığını biliyoruz. Cilt problemleri olanlar için de faydalı olduğu söyleniyor."
Erkan Yavuz, ışkın otunun kullanım şekilleriyle ilgili de bilgi verdi:
"Işkın taze halde tüketilebiliyor. Kabukları soyulup doğrudan yenebiliyor. Tadı biraz mayhoş, kiviyi andırıyor. Aynı zamanda çay gibi demleyip içenler de var. Et yemeklerine, makarnalara, salatalara eklenebiliyor. Tatlı ve reçel yapımında da kullanılıyor. Ayrıca kurutulup krem yapılarak cilt bakımında da kullanılabiliyor" dedi.
Işkın otunun en pratik tüketim yöntemlerinden birinin de taze haliyle doğrudan yemek olduğunu belirten Yavuz:
"Işkını kabuğunu soyup, tıpkı bir muz gibi yiyebilirsiniz. Erken toplanmış ışkının tadı biraz daha mayhoş olur. Olgunlaştıkça tadı yumuşuyor. Meyve gibi tüketmek mümkün" ifadelerini kullandı.
Bölgede, ışkınla yapılan yöresel yemekler de bulunuyor. Özellikle "ışkın kapuska" ve "ışkınlı yumurta" gibi yemekler, sofralarda yerini alıyor. Işkın, zeytinyağlı yemeklere, et yemeklerine ve salatalara da eklenebiliyor. Ayrıca kaynatılarak suyu içilebiliyor, böylece doğal bir bitki çayı alternatifi sunuyor.
Bakmadan Geçme




