Açık arazide gizli tehlike: Kenelerden nasıl korunmalı?

Kene vakalarının artış gösterdiği bahar aylarında, uzmanlar vatandaşları uyarıyor.

Türkiye genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene popülasyonunda ciddi bir artış yaşanıyor. Özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde kene vakaları yoğunlaşırken, beraberinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riski de yükseliyor. Bu tehlikeye dikkat çeken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, özellikle bu dönemde alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını belirtti.

Kene vakalarının artık görülmeye başladığını ifade eden Çetin, "Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte büyük ve küçükbaş hayvan hareketliliği başlıyor. Doğu ve Orta Anadolu'dan Batı illerine doğru hayvan sevkiyatı yapılırken, bu hayvanların üzerindeki kenelerin başka bölgelere taşınma riski artıyor. Bu nedenle il tarım müdürlükleri bu konuda önlem almalı, hayvanlar ilaçlanmalı ve üzerlerinde kene bulunmadan sevk edilmelidir" dedi.

Kenelerin bahar aylarında yoğunlaştığını belirten Çetin, "Nisan ve Mayıs aylarında kene popülasyonu büyük bir artış gösterir. Yumurtadan çıkan keneler, doğada yerlerini alıyor. Bu dönemde doğaya çıkan insanlar da daha fazla kene teması yaşıyor. Hem Sivas’ta hem çevre illerde KKKA vakaları görülmeye başlandı. Bu nedenle keneyle mücadele sadece kene ısırığını önlemekle kalmaz, aynı zamanda KKKA hastalığını da engellemenin anahtarıdır" şeklinde konuştu.

Hayvancılıkla uğraşanlara da önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Çetin, "Hayvanların üzerinde görülen keneler kesinlikle elle çıkarılmamalıdır. Bu tür müdahalelerle virüs taşıyan kenenin kişiye hastalık bulaştırması kolaylaşır. Ne yazık ki her yıl bu tür yanlış uygulamalar yüzünden ciddi sağlık sorunları yaşayan vatandaşlarımız oluyor" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, kene çıkarıldıktan sonra dahi sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğine dikkat çeken Çetin, "Keneyi çıkarmış olsanız bile, 3 ila 5 gün içinde kan tahlili yapılarak vücuda virüs geçip geçmediği kontrol edilmelidir. Bu, KKKA gibi ölümcül hastalıkların erken teşhisi için hayati önem taşır" dedi.

Açık arazide gizli tehlike: Kenelerden nasıl korunmalı?

Keneyle teması önlemek için açık alanlarda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Çetin, “Pikniğe gidenler özellikle açık renkli kıyafetler giymeli. Bu sayede üzerlerine kene geldiğinde kolayca fark edilebilir. Üzerine sigara basmak, kolonya dökmek gibi halk arasında yaygın yöntemler ise son derece tehlikelidir. Bu uygulamalar kenenin kusmasına ve virüsü doğrudan kana vermesine neden olabilir. Böyle durumlarda hastalık riski ve ölüm oranı ciddi şekilde artar” diye konuştu.

"Yanlış uygulamalar insanları ciddi sıkıntılara sokabilir ve hayatlarını kaybetmelerine neden olabilir" diyen Çetin, kene ile temas halinde en doğru adımın sağlık kuruluşuna başvurmak olduğunu vurguladı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme