85 yaş üstünün yarısı cihaz kullanmalı ama neden kullanmıyor?
Yaşlılarda giderek yaygınlaşan işitme kaybı, sadece duyma problemi değil sosyal izolasyona, Demans ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara zemin hazırlayan ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak öne çıkıyor.
Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Özgür, yaşlılıkta sıkça karşılaşılan işitme kaybının artık ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini ifade etti. Özellikle 50’li yaşlardan itibaren başlayan işitme kaybının, her 5 yılda yüzde 10 ila 15 oranında arttığını vurgulayan Prof. Dr. Özgür, yaşlıların büyük kısmının işitme sorunlarını kabul etmekte zorlandığını, genellikle çevre baskısıyla muayene olduklarını belirtti.
İşitme kaybı yaşayan bireylerin söylenenleri anlayabilmek için normalden üç kat fazla çaba sarf ettiklerini ifade eden Özgür, bunun zamanla ciddi bir yorgunluk oluşturduğunu ve bireylerin sosyal ilişkilerden uzaklaşmasına neden olduğunu söyledi. Bu izolasyon hali ise ileri yaşlarda görülen nörolojik hastalıklarla doğrudan ilişkilendiriliyor.
“İşitme kaybı sadece duyma problemi değildir” diyen Prof. Dr. Özgür, bu durumun aynı zamanda bireyleri sosyal çevresinden kopardığını, yalnızlaştırdığını ve beyin fonksiyonlarında gerilemeye yol açtığını aktardı. Araştırmaların, işitme kaybının Demans ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların oluşmasında etkili olabileceğini gösterdiğini söyleyen Özgür, “İşitme kaybı bu hastalıkların en kolay önlenebilir nedenlerinden biri. Eğer erken dönemde işitme kaybını tespit edip doğru şekilde rehabilite edersek, bu hastalıkların gelişimini geciktirebiliriz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de çocukluk dönemindeki işitme kayıplarının tarama ve rehabilitasyonla kontrol altına alındığını, ancak yaşlılıkta benzer bir sistemin eksik olduğunu belirten Prof. Dr. Özgür, toplumda yaş ilerledikçe işitme cihazı kullanımına karşı direnç geliştiğini ve bunun değişmesi gerektiğini söyledi. “Cihaz takmayı bir alışkanlık haline getirmeliyiz” diyerek bu noktada farkındalık çalışmalarının artırılması gerektiğini vurguladı.
85 yaş üzerindeki her iki kişiden birinin işitme cihazına ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Özgür, “Toplumumuz yaşlandıkça bu sorun daha da büyüyecek. İşitme kaybı yaşlı nüfusumuzda göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşmış durumda. Artık bu konuya bir halk sağlığı sorunu olarak yaklaşmalıyız” dedi.
Bakmadan Geçme




