• Haberler
  • Ekonomi
  • 2026 asgari ücreti nasıl belirlenecek? İkinci toplantı yarın

2026 asgari ücreti nasıl belirlenecek? İkinci toplantı yarın

2026 yılında uygulanacak asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmalar sürerken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın yapılacak ikinci toplantısında ekonomik veri ve raporları değerlendirecek.

Doğrudan yaklaşık 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç devam ediyor. 2026 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamının tespiti için çalışmalarını sürdüren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yarın ikinci kez toplanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilecek toplantı, saat 14.00’te yapılacak.

Komisyon, ilk toplantısını 12 Aralık’ta gerçekleştirmişti. Yarın yapılacak ikinci toplantıda, ekonomik göstergeler ve resmi veriler gündemin ana maddesini oluşturacak. Çalışma Genel Müdürü Oğuz Tuncay’ın başkanlığında yapılacak toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, güncel ekonomik verileri ve hazırlanan raporları komisyon üyeleriyle paylaşacak.

Toplantıda, enflasyon verileri, yaşam maliyeti, temel tüketim harcamaları, büyüme rakamları ve istihdam göstergeleri gibi başlıkların ele alınması bekleniyor. Bu verilerin, asgari ücretin belirlenmesi sürecinde önemli bir referans oluşturacağı belirtiliyor. Komisyonun ilerleyen toplantılarında ise işçi ve işveren taraflarının taleplerinin daha net şekilde gündeme gelmesi öngörülüyor.

Öte yandan, komisyonun yapısına ilişkin tartışmalar sürecin seyrini etkilemeye devam ediyor. İşçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ, komisyonun mevcut yapısında değişiklik yapılmadığı gerekçesiyle 12 Aralık’ta gerçekleştirilen ilk toplantıya katılmamıştı. Aynı gerekçeyle TÜRK-İŞ heyetinin, yarın yapılacak ikinci toplantıya da katılmaması bekleniyor.

Asgari ücret görüşmeleri, bu yıl TÜRK-İŞ’in komisyonun yapısına yönelik itirazlarının gölgesinde sürüyor. TÜRK-İŞ, işçi kesiminin komisyonda daha etkin temsil edilmesine yönelik yasal düzenleme talebinde bulunmuş, ancak bu talep şu ana kadar karşılık bulmamıştı. Bu nedenle sendika, sürecin mevcut haliyle ilerlemesine tepki gösteriyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise sürecin sosyal diyalog çerçevesinde yürütüleceğini vurguluyor. Bakan Işıkhan, TÜRK-İŞ’in ikinci toplantıya da katılmaması ihtimali üzerine yaptığı değerlendirmede, “Biz sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Ben sendikalarla görüşüp görüşlerini alacağım, benim görevim bu, mutlaka istişarede bulunacağız.” ifadelerini kullanmıştı. Bakanlık yetkilileri, tarafların görüşlerinin alınmasının sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından önemli olduğunu belirtiyor.

İşveren kesimini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. TİSK’in, ekonomik dengeler, işletmelerin maliyet yapısı ve istihdamın korunması gibi başlıkları toplantılarda gündeme getirmesi bekleniyor. Komisyonun ilerleyen günlerde yapacağı toplantılarla birlikte rakamların netleşmesi hedefleniyor.

Halihazırda uygulanmakta olan asgari ücret rakamları da kamuoyunun yakından takip ettiği başlıklar arasında yer alıyor. Mevcut durumda asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 26 bin 5 lira 50 kuruş olarak uygulanıyor. Kesintiler sonrası net asgari ücret ise 22 bin 104 lira 67 kuruş seviyesinde bulunuyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 30 bin 621 lira 48 kuruş olarak hesaplanıyor. Bu tutarın 26 bin 5 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 4 bin 95 lira 87 kuruşu sosyal güvenlik primi ve 520 lira 11 kuruşu işveren işsizlik sigortası fonu payından oluşuyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği toplantılarla birlikte, ekonomik veriler ışığında tarafların taleplerini netleştirmesi ve 2026 yılı için geçerli olacak asgari ücret rakamının belirlenmesi bekleniyor. Süreç, hem çalışanlar hem de işverenler tarafından yakından izlenmeye devam ediyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme