Zam sonrası sigarada ne kadar vergi ödeniyor?

Zam sonrası sigarada ne kadar vergi ödeniyor?
Son zam sonrası sigara fiyatları ve vergileri hakkındaki tartışmalar devam ediyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 60 TL'ye satılan bir paket sigaranın vergi dağılımını açıkladı.

Bingöl'ün hesaplamasına göre, bir paket sigaradan devlete giren vergi miktarı yaklaşık olarak satış fiyatının %80'ine denk gelmektedir. Yani 60 TL'lik bir paket sigarada yaklaşık 48 TL vergi olarak devlete girmektedir.

Ozan Bingöl konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır: "Bugün ortalama 60 liraya satılan bir paket sigarada vergi yükü yaklaşık %80 civarındadır. Bu demektir ki, 60 liralık bir paket sigaranın ortalama 48 lirası vergi olarak devlete gitmektedir. Geri kalan 12 lira ise üretici maliyeti, dağıtım gideri, satıcı kârı gibi unsurları içermektedir. Yani bir paketteki 20 dalın 16 dalı vergi olarak değerlendirilebilir."

Bu açıklama, sigara fiyatlarının büyük bir kısmının vergi olduğunu ve vergilerin sigara tüketimini azaltmak amacıyla uygulandığını göstermektedir. Vergi yükünün yüksek olmasıyla birlikte, sigara fiyatlarındaki artışların önemli ölçüde vergi artışlarından kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.