Yüzyılın projesi hayata geçti

Yüzyılın projesi hayata geçti
Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birlikte Güney Gaz Koridoru’nu oluşturan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tören alanına gelişinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak karşıladı. Yabancı konuklar tören alanında, tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören öncesinde Azerbaycan ve Sırbistan Devlet Başkanları ile ikili ve üçlü görüşme yaptı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vuçiç, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte açılışın yapılacağı tören alanına giren Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Avrupa’da yükselen Müslüman karşıtlığına da dikkat çekti. 

“TANAP aynı zamanda çok taraflı işbirliğinin de nişanesidir” 

“Bugün bölgemiz ve ülkelerimiz için tarihi bir adım atıyoruz” açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Gaz Koridoru’nun bel kemiği olan, enerjinin ‘İpek Yolu’ olarak tanımlanan TANAP’ın açılışını gerçekleştirildiğini belirtti. Projenin planlanan tarihten önce hayata geçirilmesinde emeği olanları kutlayan Erdoğan, “Bu projenin gerçekleşmesi Türkiye ve Azerbaycan arasındaki karşılıklı güvene dayalı ilişkiler sayesinde olmuştur. Şirketler arasındaki uyum ve anlayış birliği de sürecin hızlandırılmasına katkı sağlamıştır. Ayrıca üretici, transit ve tüketici ülkeler ve şirketler arasındaki uyum ve anlayış birliği de sürecin hızlandırılmasına katkı sağlamıştır. TANAP aynı zamanda çok taraflı işbirliğinin de nişanesidir. Enerjiyi çatışmanın değil, işbirliği zemini olarak gören anlayışımız TANAP sayesinde bir kez daha ete kemiğe bürünmüştür. Bundan dolayı özellikle Aliyev kardeşime çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Türkiye için tarihi gün! TANAP hattı açıldı

“Bu projenin başlangıç kapasitesi yıllık 16 milyar metreküp doğal gazdır” 

TANAP ile Hazar gazının ilk kez Avrupa’ya ulaştığının altını çizen Erdoğan, “Şüphesiz hazar havzasındaki geniş enerji kaynaklarının Avrupa’ya taşınması fikrinin yeni olmadığını hepimiz biliyoruz. Daha önce bu amaçla bir dizi projeyi hayata geçirmiştik. Bu yola Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının inşası ile başladık. Asrın projesi olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı daha sonraki çalışmaların da öncüsü oldu. Azerbaycan ve Gürcistan ile stratejik yol arkadaşlığımız ülkemize ilk kez Azeri gazını getiren Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı projesi ile devam etti. İşbirliğimiz enerji ile de sınırlı kalmadı, son olarak ulaştırma alanında stratejik öneme haiz Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projesinin açılışını da değerli kardeşimle beraber gerçekleştirdik. Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurmayı başardık. TANAP ortak vizyonumuzun en son meyvesidir. Enerji piyasalarında yaşanan değişime ve ihtiyaca cevap veren TANAP, aynı zamanda önümüzdeki yıllarda devreye alacağımız yeni projelerinde müjdesi niteliğindedir. Projeli eli ilgili rakamlar bu gerçeği ortaya koyuyor. 56 inçlik boru çapı ve bin 807 kilometrelik uzunluğu ile TANAP, Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’nın en uzun doğal gaz boru hattı. TANAP, 20 İl, 67 ilçe ve Çanakkale Boğazını geçen bir güzergaha sahiptir. Bu projenin başlangıç kapasitesi yıllık 16 milyar metreküp doğal gazdır, bunun 6 milyar metreküpü Türkiye’ye 10 milyar metreküpü de Avrupa’ya taşınıyor. Talebe bağlı olarak bu kapasiteyi önce 22 milyar metreküpe, ilave yatırımlarla 31 milyar metreküpe çıkartmayı hedefliyoruz. Yunanistan sınırına ilk gaz teslimatını ise Haziran 2019’da gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. TANAP sadece arz güvenliği açısından değil, Hazar bölgesinden Avrupa’ya kadar tüm rota üzerindeki ülkelerin refah ve istihdamına da katkı verecek. Yatırım döneminde boru hakkı güzergahındaki 20 ilde yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam oluştu. Aynı zamanda bu illerde başta KOBİ’ler olmak üzere çok sayıda müesseseye yeni iş imkanı sağladık. Ayrıca TANAP ile Türkiye transit bir ülke olmaktan çıkıp üreticiden nihai tüketiciye uzanan değer zincirini her aşamasında rol oynayan kritik bir konuma geldi. Ülkemiz bölgesel enerji hatlarının merkezi olma yoluna TANAP ile bir adım daha yaklaştı” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.