Türkiye’nin çocuk gelinleri… Türkiye'de çocuk yaşta evlilikler ve boşanmalar

Türkiye’nin çocuk gelinleri… Türkiye'de çocuk yaşta evlilikler ve boşanmalar
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılı verilerine göre, ülkemizde çocuk yaşta evlilikler ve boşanmalarla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. İşte detaylar:

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılı verilerine göre, ülkemizde çocuk yaşta evlilikler ve boşanmalarla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. İşte detaylar:

Çocuk Yaşta Evliliklerin Boyutu

2023 yılında 16-17 yaş aralığında tam 10 bin 471 kız çocuğu evlendirildi. Bu rakam, üzücü bir gerçeği ortaya koyuyor: Çocuk yaşta evlilikler ülkemizde hala önemli bir sorun olarak devam ediyor.

Üstelik, evlendirilen çocukların büyük bir kısmı kendilerinden yaşça çok büyük erkeklerle evlendirildi. Bazı çocuklar, 30-45 yaş aralığındaki erkeklerle evlendirildi.

Evlilik ve Boşanma İstatistikleri

2023 yılında evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre azaldı. 2022 yılında 575 bin 891 çift evlenirken, bu rakam 2023 yılında 565 bin 435'e geriledi.

Boşanan çiftlerin sayısı da azaldı. 2022 yılında 182 bin 437 çift boşanırken, 2023 yılında bu rakam 171 bin 881'e düştü.

Ortalama evlenme yaşı erkeklerde 28, kadınlarda ise 25 olarak gerçekleşti.

Boşanmaların Dağılımı

Boşanan çiftlerin çocukları genellikle annelerine veriliyor. 2023 yılında boşanan çiftlerin çocuklarının velayetinin yüzde 74,9'u anneye, yüzde 25,1'i ise babaya verildiği belirlendi.

Bölgesel Dağılım ve Farklılıklar

Türkiye genelinde çocuk yaşta evliliklerin en fazla yaşandığı iller arasında Gaziantep ve Şanlıurfa öne çıkıyor. Gaziantep'te 960 kız çocuğu, Şanlıurfa'da ise 928 kız çocuğu evlendirilirken, bu illeri Mardin ve Şırnak izliyor.

Kaba evlenme hızının en yüksek olduğu şehirler arasında Kilis, Aksaray ve Gaziantep yer alırken, en düşük olduğu iller ise Gümüşhane, Tunceli ve Malatya oldu.

Kaba boşanma hızının en yüksek olduğu şehir İzmir iken, en düşük olduğu il ise Hakkari olarak belirlendi.

TÜİK verilerine göre, çocuk yaşta evlilikler ve boşanmalarla ilgili sorunlar ülkemizde hala ciddi bir şekilde devam ediyor. Bu konuda daha etkili politikaların ve toplumsal bilincin oluşturulması önem arz etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.