Türkiye’den İsrail için stratejik hamle? İsrail medyası: Türkiye’nin doğrudan harekete geçeceğini yazdı

Türkiye’den İsrail için stratejik hamle? İsrail medyası: Türkiye’nin doğrudan harekete geçeceğini yazdı
ABD ordusu 11 gün sonra resmi açıklama yaptı, Rusya ile İsrail arasında Almanya kavgası patlak verdi. İsrail medyası ise, Türkiye'nin stratejik hamlesini yazdı.

ABD ordusu 11 gün sonra resmi açıklama yaptı, Rusya ile İsrail arasında Almanya kavgası patlak verdi. İsrail medyası ise, Türkiye'nin stratejik hamlesini yazdı.

İsrail işgal ordusu Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'u bombardımana tutarken, çoğu çocuk en az 10 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.Uluslararası haber ajansı AFP tarafından savaşın yeni 'merkez üssü' olarak tanımlanan Han Yunus'taki görgü tanıkları, işgal birlikleriyle Filistinli gruplar arasında şiddetli çatışmalar gerçekleştiğini aktardı.Yerel kaynaklar, İsrail jetlerinin Han Yunus valiliğinin batısındaki El Mevasi bölgesinde bir evi vurduğunu kaydetti.Han Yunus'taki Nasır Hastanesi yakınındaki bir binada ise İsrail bombardımanının ardından büyük bir yangın çıktı.İlerleyen saatlerde İsrail saldırılarındaki can kaybının netleşmesi bekleniyor.

BM'YE GÖRE, UKRAYNA VE IRAK SAVAŞLARI İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KATLİAMINA YAKLAŞAMAZ

Birleşmiş Milletler'in işgal altındaki Filistin Toprakları özel raportörü Francesca Albanese, İsrail'in 7 Ekim'de başlayan savaşta Gazze Şeridi'nindeki nüfusun yüzde 1.1'ni öldürdüğünü söyledi.BM temsilcisine göre bu oran, Irak ve Ukrayna'daki savaşlardan fazla. Ukrayna'da ikinci yılı dolmak üzere olan Rus işgalinde hayatını kaybedenler, nüfusun yüzde 0.2'si olarak kayıtlara geçti.Yıllar süren Irak'taki ABD işgalinde ise, nüfusun yüzde 0.8'i yaşamını yitirdi. Francesca Albanese, "Bu yüzyıldaki hiçbir savaş, İsrail'in Gazze'deki yok etme seferberliğine yaklaşamaz" dedi.İki hafta sonra dördüncü ayını dolduracak Gazze işgalinde, 25 binden fazla Filistinli can verdi. İsrail katliamında yaşamını yitirenlerin üçte ikisinden fazlası çocuklar ve kadınlar.

ABD ORDUSU KABUL ETTİ: ÖLDÜLER

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Aden Körfezi'ndeki bir baskın sırasında kaybolan iki donanma askerinin öldüğünü ilan etti.Söz konusu baskın, Yemen'in batısını kontrol eden Husilere silah taşıyan bir İran yelkenli teknesine 11 Ocak tarihinde gerçekleşti.Yelkenlideki birçok silaha el konulurken, ABD ordusunun resmi sosyal medya hesapları Husilere gönderilen füze parçalarının fotoğraflarını paylaştı.Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresine aralarında bir uçak gemisinin de bulunduğu bir ordu yığan ABD, 11 gündür baskın sırasında kaybolan iki askeri arıyordu.

İSRAİL MEDYASI: TÜRKİYE DOĞRUDAN HAREKETE GEÇİYOR

İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Pazar akşamı 'Erdoğan, İsrail'e karşı Hamas savaşı nedeniyle ekonomik önlemler alıyor' başlığıyla bir habere yer verdi. Ankara'nın hazırlandığı yaptırımları sayfasına taşıyan Jerusalem Post, İsrail'i defalarca diplomatik alanda hedef alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni bir hamleye giriştiğini yazdı. "Türkiye, başlıca İsrail karşıtı diplomatik tutumunda dikkate değer bir değişiklikle İsrail'e karşı doğrudan ekonomik hamlelere karar verdi" diyen gazeteye göre, Ankara artık iki ülke arasındaki ticareti aktif şekilde etkiliyor.Türkiye'nin artık İsrail’le ticarete destek vermeyeceğini ve şirketlere sunulan desteği geri çekeceğini kaydeden Jerusalem Post, en önemli adımın ise İsrail'in ihracat limanları listesinden çıkarılması olduğunu belirtti. Ekonomik yaptırımları 'stratejik hamle' olarak tanımlayan Jerusalem Post, iki ülke arasındaki ihracat rakamlarına da haberinde yer verdi.Jerusalem Post, İsrailli futbolcuların gözaltına alınıp sınır dışı edilmesi gibi son olaylarla birlikte Ankara ve Tel Aviv arasındaki gerilimin yoğunlaştığı yorumunu da yaptı.

İSRAİL VE RUSYA BİRBİRİNE GİRDİ

Güney Afrika'nın Birleşmiş Milletler'in en üst yargı organı Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail için açtığı soykırım davası, şimdiden Tel Aviv'i sarsmaya başladı.Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, günlük basın toplantısında soykırım davasına İsrail için müdahil olan ve Gazze işgalinde sınırsız destek veren Almanya'yı eleştirdi. Moskova'nın Almanya'nın tutumuna şaşırmadığını kaydeden Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, Berlin yönetimine Birleşmiş Milletler'in A/RES/60/7 nolu kararını hatırlatıp Holokost'un Naziler tarafından yalnızca Yahudilere değil Avrupa'nın doğusundaki diğer etnik gruplara da uygulandığını kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne göre, Almanya özellikle Sovyetler Birliği'ndeki Slav toplumların katledilmesini sistematik olarak görmezden geldi.Maria Zaharova, "Berlin, Nazilerin halkımıza karşı işlediği suçları soykırım olarak tanımamakta ısrar ediyor" dedi, Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda neredeyse 30 ay süren Leningrad Kuşatması sırasında ölenlere tazminat ödemeyi reddetmesine atıfta bulundu.Rus adli makamlarının Nazilerin savaş suçları ve soykırımı hakkında deliller topladığını da ekleyen Zaharova, Almanya'nın Rus işgali altındaki Ukrayna'ya verdiği desteği eleştirdi. Zaharova'ya göre, Almanya Ukrayna'daki Kiev rejimine verdiği destekle öne çıkan Almanya, diğer Avrupa Birliği ülkelerini geride bıraktı. Rus sözcü ayrıca, Moskova'nın iki yıldır dile getirdiği Ukrayna'ya Nazi suçlamasını yineledi.İsrail Dışişleri Bakanlığı ise, Holokost'u 'çarpıttığı' gerekçesiyle Rusya'ya ateş püskürdü, Almanya'ya teşekkür etti. İsrail, Moskova'nın yorumlarının Holokost'un Yahudiler üzerindeki etkilerini küçümsemekle suçladı.Yerel medya, Tel Aviv'in açıklamalarını 'İsrail'den Rusya'ya misilleme' başlıklarıyla verdi.İki devletli çözüme destek veren Rusya, 7 Ekim'den bu yana Filistin'e desteğini açık şekilde gösteren ülkeler arasında. Geride kalan haftalarda Hamas üyelerinin Moskova'da ağırlanması, özellikle İsrail'i kızdırmıştı.Güney Afrika İsrail'e karşı açtığı soykırım davasında öncelikli olarak, Gazze'deki askeri operasyonların derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı verilmesi talebinde bulundu.Dava dilekçesinde, İsrail’in 'Gazze'deki Filistinlileri daha geniş bir ulusal, ırksal ve etnik grubun parçası olarak yok etmeye yönelik özel bir niyete' sahip olduğu belirtildi.İsrail'in BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini kaydeden Güney Afrika Cumhuriyeti, Gazze’deki uygulamaları kendi ülkesindeki 'apartheid (ırk ayrımcılığı) rejimiyle' kıyaslıyor.BM’nin en üst yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin aksine, bireysel suçlar yerine sadece devletler arasındaki ihtilafları ele alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.