Tokat deprem bölgesi mi? Hangi fay hatları geçiyor

Tokat deprem bölgesi mi? Hangi fay hatları geçiyor
Tokat'ta yaşanan 5,6 büyüklüğündeki deprem ve artçılar nedeniyle halk korku içinde. Peki Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'tan hangi fay hattı geçiyor.

Türkiye, deprem bölgesi olarak bilinmektedir. Jeolojik olarak aktif bir bölge olan Türkiye, önemli fay hatları üzerinde yer alıyor. Kahramanmaraş depremleri sonrasında da MTA fay hatları merak edilmişti. Bugün gerçekleşen Tokat'taki depremler ile vatandaşlar güncel fay hatlarını sorguluyor. Türkiye Fay Hattı Haritası araştırmaları hız kazandı. AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve MTA Türkiye'deki aktif fay hatları ve tehlike dereceleri yer alıyor. En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Proje, Başkanlık tarafından yürütülmekte olan Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenmiştir. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da destek verilmiştir.

Türkiye fay hattı haritası!

TÜRKİYE'DEKİ BAŞLICA FAY HATLARI ŞUNLARDIR:

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF): Türkiye'nin en aktif ve bilinen fay hattıdır. Doğu Karadeniz'den başlayarak, Kuzey Anadolu boyunca batıya doğru ilerler ve Ege Denizi'nde son bulur. Bu fay hattı, tarihte birçok büyük depreme neden olmuştur.

Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF): Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bu fay hattı, KAFH kadar aktif olmasa da önemli bir sismik aktiviteye sahiptir.

Batı Anadolu Fay Hattı: Ege Denizi ve Batı Anadolu'da yer alan bu fay hattı, özellikle Ege Bölgesi'nde sismik aktiviteye neden olmaktadır.

Çankırı Fay Hattı: İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bu fay hattı, bölgesel olarak önemli sismik aktivitelere neden olabilir.

Tokat fay hattı nerelerden geçiyor?

66213ea1b155e8bdb079e809.webp

Dün gerçekleşen Tokat depremi sonrası Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu. Görür, deprem Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde mi oldu sorusunu yanıtladı. Naci Görür şunları dile getirdi:

"Dün ve bugün depremler oldu. Dünkü Malatya, Battalgazi’de 4,3 büyüklükte, diğeri Sulusaray Tokat’ta ve 4,1 büyüklükte.
Malatya depremi muhtemelen Doğanşehir’den Yeşilyurt yakınlarından Malatya’ya uzanan bir fay üzerindedir.
Bu fay MTA canlı fay haritası üzerinde yoktur.
Bu fay bu aralar sıkça 4 mertebesinde deprem üretmektedir.

Bugün Tokat’ta olan deprem, KAF’dan ayrılan ve GB istikametinde Anadolu levhası içerisine uzanan bir fay üzerindedir. Sevgiyle."

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.