Sokağa çıkmaları kısıtlanan vatandaşların ihtiyaçlarını vefa grupları karşılayacak

Sokağa çıkmaları kısıtlanan vatandaşların ihtiyaçlarını vefa grupları karşılayacak
Ağrı’da Yeni tip Korona virüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, sokağa çıkmaları kısıtlanan vatandaşların, her türlü ihtiyaçları İl merkezi ve ilçelerde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılanacak.

Ağrı Valiliğinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Coronaviriüs (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirlere dikkat çekildi.

Devamında Alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkmaları kısıtlanan vatandaşların tüm ihtiyaçlarının temini konusunda herhangi bir güçlükle karşılaşmaları, kendilerine sağlık başta olmak üzere gerek duyulan hayati hizmetlerin gecikmeden verilmesi amacıyla Vefa Gruplarının oluşturulduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“1. İhtiyaç olması halinde özellikle tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın mağdur olmaması; temel ihtiyaçlarını karşılamak için Ağrı Valisi olarak başkanlığımda il merkezinde, ilçelerimizde ise ilçe Kaymakamların başkanlığında 65 yaş üstü Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturulmuştur.

 

2. Ağrı il merkezi ve köylerinde görev alacak Ağrı Vefa Sosyal Destek Grubu başkanlığımda;

Ağrı Belediye Başkanı, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, İl Sağlık Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü, İl Müftüsü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, İl Afet ve Acil Durum Müdürü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü, Kızılay Ağrı Şubesi Başkanlığı’ndan oluşturulmuştur.

3.İl merkezinde ve ilçelerde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu ile 65 yaş veya kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın sağlık başta olmak üzere tüm temel zaruri ihtiyaçlarının karşılanması için aşağıdaki tedbirler alınacaktır:

a) Sokağa çıkması kısıtlanan/yasaklanan tek başına yaşayan ve/veya herhangi bir yakını olmayan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın zorunlu/temel ihtiyaçları İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yerel Yönetimler, AFAD, Kızılay görevlileri aracılığı ile veya ihtiyaç duyulması halinde sivil toplum görevlilerinin desteği/aracılığı ile karşılanacaktır.

b) Bu vatandaşlarımızın zorunlu/temel ihtiyaçları başlangıçta sağlıkla ilgili ihtiyaçları İl Sağlık Müdürlüğü, diğer ihtiyaçları ise İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı görevlileri aracılığı ile yerine getirilecek, ancak yerel yönetimlerimiz ile diğer kurum ve kuruluşlarımızın hazırlıklarını tamamlamasından sonra söz konusu ihtiyaçlar; 21/03/2020 günü Valiliğimizde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubunun yönetimi altında görevlendirilen bu kurum ve kuruluşlarımız personelleri tarafından yerine getirilebilecektir.

c) İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama/yasaklama getirilen vatandaşlarımız 112 acil çağrı numarası,110, 155 ve 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebileceklerdir. Çağrı numaralarına ihtiyaçlarını bildiren vatandaşlarımızın talepleri bölge/görev alanı ayrımı yapılmaksızın “Vefa İletişim Merkezine” aktarılacaktır. Bu çağrıların cevaplandırılması ve gerekli hizmetlerin üretilmesi için ihtiyaç duyulacak sayıda 24 saat esasına göre yeteri kadar kamu görevlisi ve araç görevlendirilecektir.

d) Aktarılan talepleri sahada uygulayacak olan İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, AFAD, Kızılay ve yerel yönetim birimlerine yönlendirmek için Vefa İletişim Merkezlerinde yeteri kadar kamu görevlisi görevlendirilecek ve bu merkezler 22.03.2020 tarihi saat 13.00’e kadar faaliyetlerine başlayacaktır. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Vefa Sosyal Destek Grubunun yönetim merkezi olarak görev yürütecektir.

e) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sorumluluk sahalarındaki başta tek başına yaşayan ihtiyaç sahipleri olmak üzere ihtiyaçlarını karşılayacak kimsesi olmayan 65 yaş veya üzeri ile kronik hastalığa sahip vatandaşlarımızın listesi, adresleri, telefon numaraları ivedilikle tespit edilerek, ilgili birimlerle ve muhtarlarla paylaşılması sağlanacaktır.

f) İhtiyaçlarını karşılayacak kimsesi olmayan vatandaşlarımıza, ihtiyaç duyabilecekleri gıda ve temizlik malzemelerini içeren paketler oluşturularak, ödeme gücü olan vatandaşlara bedeli mukabilinde, ödeme gücü olmayan vatandaşlarımıza ücretsiz olarak haftalık olarak teslim edilebilecektir. Ayrıca bu vatandaşlarımıza İl Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce sunulan evde bakım hizmetleri öncelikli olarak verilecektir.

g) Ayrıca kapsam dahilinde vatandaşlar belli gruplara bölünerek, bu grupların ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir kamu görevlisi ile eşleştirmesi, bu görevli üzerinden temel ihtiyaçların karşılanması gibi ilave tedbirler alınabilecektir. İl/ilçedeki kapsam dahilindeki vatandaş sayısı, ilçenin Şartları göz önünde bulundurularak tedarike ilişkin tedbirlerden hepsinin veya hangilerinin kullanılacağı İl/İlçe Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından belirlenecektir.

h) Buna ilave olarak Valiliğimiz koordinasyonunda vali yardımcısı ilçelerde Kaymakamlarımız tarafından sorumluluk sahalarında bulunan tüm muhtarların katılımı ile elektronik iletişim grubu oluşturulacak, bu sosyal iletişim grupları üzerinden yardım talepleri de alınarak işleme konulabilecek, sahada yaşanan/yaşanabilecek sorunlar anlık olarak takip edilerek ivedilikle giderilecektir.

i) 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın; Türk Telekom Ağrı İl Müdürlüğü, AKSA Doğalgaz Ağrı Bölge Müdürlüğü, ARAS Edaş İl Koordinatörlüğü, Belediye Su ve Kanalizasyon İşleri İdaresi Müdürlüklerinden aldıkları hizmetler ve olası bir acil durum için, ilgili kurumların gerekli tüm tedbirleri alarak Vefa Destek Grubu ve Vefa İletişim Merkezi ile irtibatlı ve koordinasyon halinde çalışması,

j) İhtiyaçlarını karşılayacak kimsesi bulunmayan vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması süreci “Vefa Koordinasyon Grubu” tarafından yönetilecek olup, bu grubun kararı, görevlendirmesi, koordinasyonu olmadan hiçbir kurum, kuruluş, STK tarafından yardım faaliyeti gerçekleştirilmeyecektir.

k)Kapsam dahilindeki vatandaşların talep ettikleri temel sağlık ihtiyaçları İl Sağlık Müdürlüklerinin koordinasyonunda sağlanacaktır. Bu konuda eczaneler ile gerekli koordinasyon sağlanacaktır.

l) İl Sağlık Müdürlüğünce gerektiğinde 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza evde sağlık hizmeti sunulması için gerekli tüm önlemler ivedilikle alınacaktır. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğünce aile hekimlerinin var olan kayıt sistemlerinden faydalanılarak, aile hekimlerinin bu vatandaşlarımıza evde hizmet vermesi için gerekli planlama yapılacaktır.

m) Sokağa çıkması kısıtlanan/yasaklanan tek başına yaşayan ve/veya herhangi bir yakını olmayan 65 yaş veya üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın zorunlu/temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak Ağrı Belediye Başkanlığı, Ağrı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Ağrı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca 24 saat çalışma esasına geçilerek bu doğrultuda gerekli lojistik, personel ve araç planlaması yapılacaktır. İlimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından personel ve araç desteği sağlanacaktır.

n) Okul yöneticileri, öğretmen, imam, muhtar ve ihtiyar meclis ve heyet azalarının il ve ilçelerde konu ile ilgili olarak aktif şekilde çalışması sağlanacaktır.

o) İşkur ve TYP Programından faydalanan personelden azami ölçüde faydalanılması için gerekli çalışmalar Çalışma ve İş Kurumu (İşkur) İl Müdürlüğü tarafından planlanacak ve Vefa Sosyal Destek Grubu ile paylaşılacaktır.

ö) Sokağa çıkması kısıtlanan/yasaklanan tek başına yaşayan ve/veya herhangi bir yakını olmayan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın zorunlu/temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak ihtiyaç dağıtımı yapılırken hijyen esaslarına dikkat edilerek sağlıkla ilgili tüm tedbirlerin eksiksiz alınması sağlanacaktır.

p) Ağrı Kızılay Şubesi tarafından da bu vatandaşlarımıza yardım yapılması konusunda gerekli planlama yapılarak sonuç Vefa Sosyal Destek Grubu ile paylaşılacaktır.

r) Ağrı’ da bulunan Odalar ve sivil toplum kuruluşlarımız; Vefa Sosyal Destek Grubu ile yakın ilişki içerisinde bulunarak ihtiyaçların giderilmesi konusunda azami düzeyde katkı sağlayacaklardır.

s) İlgili kamu kurum ve kuruluşları en az 2 kamu görevlisinden oluşan alt birim oluşturarak gerekli planlama ve yardım faaliyetlerine katılacaklardır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.