SMA taraması nasıl yapılır?

SMA taraması nasıl yapılır?
Artan SMA vakaları evlilik öncesi SMA taramalarının zorunlu hale getirmişti. SMA taraması nedir, nasıl yapılır gibi sorular gündeme geldi. İşte SMA taraması ile ilgili ayrıntılar...

Evlilik öncesi Ulusal Spinal Musküler Atrofi (SMA) Taşıyıcı Tarama Programı, evlenecek çiftlere SMA taraması yapma fırsatı sunmaktadır.

SMA TARAMA TESTİ NASIL YAPILIR?

Ailelerin çocuklarının bu rahatsızlık tehlikesiyle dünyaya gelmesini engellemek için bu mutasyona sahip olup olmadıkları kolay bir kan testi ile öğrenmeleri mümkündür. %95’in üzerinden çok görülmekte olan mutasyonlar analiz edildikten sonra sonuçlar kalıtımsal danışmanlık eşliğinde paylaşılır. Gerekli durumlarda ek testler ile ender görülmekte diğer mutasyonlar ise analiz edilebilmektedir. Sonuçların ardından birey taşıyıcı ise ilgili uzman doktorlara yönlendirilir ve bu hastalık ile alakalı tehlikelere karşı bir süreç başlatılabilir.

SMA TARAMASI İŞE YARAR MI?

Bu tarama sayesinde çiftler, SMA taşıyıcısı olup olmadıklarını öğrenebilirler. SMA tarama testi, ilerleyen zamanlarda dünyaya gelecek çocukta SMA riskini belirleme konusunda yardımcı olur. Sadece basit bir kan testi ile gerçekleştirilen bu tarama, çiftlere gelecekteki çocuklarının genetik sağlığı hakkında bilgi sağlar. Eğer tarama sonuçları, çiftin SMA hastası bir çocuk dünyaya getirme riskini gösteriyorsa, çiftler istedikleri takdirde tüp bebek yöntemini kullanarak bu riski önleyebilirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.