Şevval orucu nedir, ne zaman tutulur?

Şevval orucu nedir, ne zaman tutulur?
Ramazan Bayramı'nın ardından Şevval ayı başlıyor ve Müslümanlar için bu ayda altı gün süreyle tutulan Şevval orucu ibadeti yapılıyor.

Şevval orucu, İslam dini açısından önemli bir nâfile oruçtur ve Ramazan Bayramı'nın bitiminden sonraki Şevval ayının ilk altı gününde tutulur.

Şevval Orucu Tarihi

Şevval ayı bu yıl 10 Nisan 2024 tarihinde başlıyor. Dolayısıyla 2024 Şevval orucu da aynı tarihte başlayacak.

Şevval Orucu Kaç Gün Tutulur?

Şevval orucu, Ramazan Bayramı'nın birinci gününden itibaren Şevval ayının ilk altı gününde tutulur. Hz. Peygamber'in (s.a.s.) hadisine göre, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Sıyâm, 204 [1164])

Şevval ayında tutulan altı gün oruç, peş peşe tutulabileceği gibi aralıklı olarak da tutulabilir. Bu nâfile orucun amacı, Ramazan ayında tutulan orucun bereketini artırmak ve ek bir ibadetle değerlendirmektir.

Şevval Orucu İçin Niyet Nasıl Yapılır?

Şevval orucu için niyet, tutulacak oruç günlerine başlamadan önce akşamdan yapılır. Niyyet şu şekilde yapılabilir: "Şevval ayının ilk altı gününde tutacağım orucun niyetiyle oruca niyet ettim."

Kaza Orucu ve Nâfile Oruç Ayrımı

Şevval ayında tutulan nâfile oruçlar, Ramazan'da tutulmayan oruçların yerine geçmez. Eğer Ramazan'da kaza edilmesi gereken oruçlar varsa, bu oruçlar ayrıca kaza edilmelidir. Bir oruçta hem kaza hem de nâfile oruç niyeti geçerli olmadığı için, niyet yaparken bu duruma dikkat edilmelidir.

Şevval orucu, ekstra ibadet ve manevi bir bereket olarak kabul edilir. Bu oruç, Ramazan ayının ardından tutularak müminlerin ibadet hayatına ek bir katkı sağlar.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.