Patatesleri soğuktan korumak için yer altında depoluyorlar

Patatesleri soğuktan korumak için yer altında depoluyorlar
Kış aylarının uzun ve soğuk geçtiği Ağrı ve ilçelerinde, vatandaşların temel besin kaynaklarından olan patates, tüketilmek üzere yeraltında depolanarak korunuyor

Ağrı ve ilçelerinde patates hasadının yapıldığı sonbahar aylarında vatandaşlar tarafından depolanan patatesler, uzun kış aylarında farklı yemek çeşitlerinde kullanılarak sofraların vazgeçilmezi oluyor.

Çevre il ve ilçelerden satılmak üzere Ağrı’ya getirilen patatesi çuval çuval satın alan vatandaşlar, aldıkları tonlarca patatesi evlerinde ve ev damlarında yaptıkları yeraltı depolarında donmadan bahara kadar koruyor.

Diyadin ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Hacıhalit köyünde de kış mevsiminde en çok patates tüketiliyor. Köylüler sonbaharda satın aldığı tonlarca patatesi, evlerinde ve mutfaklarında yaptıkları yer altındaki depolarında muhafaza ediyor.

Köylerde sofraların baş tacı olan patates, doğal soğuk hava depolarını andıran yeraltı depolarında aylarca bozulmadan bekletilebiliyor. Kar yağışının yoğun yaşandığı ve çoğu zaman yolların kapalı olduğu köylerde, köylüler patatesi depoladıkları yerden çıkarıyor ve farklı yöntemlerle yaptıkları yemeklerde tüketiyor.

Köylülerden ev kadını Yasemin Kaya, yaptığı açıklamada, bu sene tüketmek üzere 600 kilo patates depoladıklarını söyledi.

Hemen hemen her yemekte kullandıkları patatesin kendileri için vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu ifade eden Kaya, bölgege hemen her evde her gün pişirildiği için Hergün diye de adlandırılan patatesin yanı sıra, un, yağ, şeker, makarna gibi temel gıda maddelerini de alıp depoladıklarını söyledi. Köydeki imkanların kısıtlı olması nedeni ile sürekli ilçe merkezine gidip gelme fırsatı bulamadıklarını anlatan Kaya, bu sebeple kışlık erzak stokları yaptıklarını aktardı.


Köydeki her evin ortalama 600 ile 1 ton arasında patates depoladığını kaydeden Kaya, şunları ifade etti:

"Patates bizim buralardan en temel yiyeceklerden bir tanesi. Bizim için eski bir geçmişi var. Patatesi Sonbahar aylarında hasattan sonra çuval çuval alıyoruz. Aldığımız patatesleri önce barındırdığı topraktan temizliyoruz. Sonrada evlerimizde yada mutfaklarda açtığımız çukurlarda, bir nevi yeraltı depolarında saklıyoruz. Buna patates ambarı da diyoruz. Burada muhafaza ettiğimiz patatesi, ilkbahara kadar bozulmadan kullanabiliyoruz. Her yemekte kullandığımız için patates bizim için vazgeçilmez bir besin. Bu yüzden bizim buralarda patatese hergün de diyoruz. Çünkü hemen her evde her gün pişiriliyor. Ayrıca köye çok kar yağıyor ve bazen yolumuz kapalı kalıyor. Patatesi bu kadar tercih etmemizin nedeni kış mevsimin uzun ve soğuk geçmesi. Komşular ve akrabalar ile akşam toplandığımız evlerde fırına atılan patatesleri afiyetle yeriz. Onun dışında patatesi tandırda pişiriyoruz ve çok lezzetli oluyor. Uzun kış gecelerinde çerez yerine patates tüketiyoruz."resized_10418-97cf7b0b692671cb72a3d32c58c8c219.jpg

‘bu yöntem çok eskilerden kalma bir yöntem’

Köylülerden Nurşah Kaya ise köyde hemen her evin patates deposunun olduğunu söyledi.

Kaya, kendisine ait kamyonetle aynı zamanda nakliyecilik yaptığını dile getirerek: " Ben köyde aynı zamanda nakliyecilik yapıyorum. Kamyonetim var. Genelde yazın işlerimiz bittikten sonra bütün köylüler olarak kışlık erzağımızı alarak stok yapıyoruz. Ben bu mevsimde kar yağana kadar köye kışlık erzak taşıyorum. Köylülerimizin en çok aldığı erzağın başında patates geliyor. Yaklaşık bir ay boyunca ben köye kışlık patates taşıyorum. Burada evlerin nüfusları da genelde kalabalık oluyor ve kışın köyün erkekleri batıya çalışmaya gittikleri için, kış aylarında şehre gidip alış veriş yapacak kimse olmadığı için, insanlar önceden tonlarca erzak alıyor. Kimi evde bir tondan fazla da patates alan oluyor. Bizim köyde çok eskiden kalan bir yöntemdir bu. Her evde muhakkak patatesleri korumak için yapılmış yeraltı deposu vardır. Patatesleri bu depolarda uzun süre bozulmadan saklayabiliyorlar. Bu depolar tamamen doğal. Bu nedenle uzun süre kalsa bile patates bozulmuyor. Bizimde bu ralar tek işimiz köye kışlık erzak ve patates taşımak” diye konuştu.e2df91753m.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.