Oruçluyken unutarak yemek yeme orucu bozar mı?

Oruçluyken unutarak yemek yeme orucu bozar mı?
Ramazan ayında oruç ibadetiyle ilgili birçok soru merak ediliyor. Peki, oruçluyken unutarak yemek yemek orucu bozar mı? İşte detaylar...

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Bir kimse oruçtu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir." (Buhârî, Savm, 26 [1933]; Müslim, Sıyâm, 171 [1155]) buyurmuştur. Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder (Merğinânî, el-Hidâye, 1/120-121).

Ancak, orucu bilerek bozmak büyük bir günah olarak kabul edilir. Ramazan'ın hürmetine saygısızlık olarak görülen bu durumda, orucu bilerek bozanlar keffarete yükümlü olabilirler. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bilerek bozanların keffaretle cezalandırılacağını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30 [1936]; Müslim, Sıyâm, 81-84 [1111]; bkz. Ebû Dâvûd, Savm, 37 [2393]; İbn Mâce, Sıyâm, 14 [1671]).

Oruç kefareti, iki kamerî ay veya 60 gün boyunca aralıksız oruç tutmak anlamına gelir. Bu süreyi tamamlayamayacak durumda olanlar, 60 fakiri bir gün boyunca ya da bir fakiri 60 gün boyunca doyurabilirler. Bu keffaretin yanında, orucu bilerek bozan kişinin tövbe etmesi ve bozulan orucu kaza etmesi gerekmektedir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/122-123). Bu nedenle, orucu bilerek bozmanın ciddi sonuçları olduğu unutulmamalıdır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.