Numan Kurtulmuş: “Sorunlarımızı bölge ülkeleri olarak kendi aramızda çözmek istiyoruz”

Numan Kurtulmuş: “Sorunlarımızı bölge ülkeleri olarak kendi aramızda çözmek istiyoruz”
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, İran ve Gürcistan'dan oluşan bölge ülkelerinin kendi aralarındaki sorunları...

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, İran ve Gürcistan'dan oluşan bölge ülkelerinin kendi aralarındaki sorunları çözecekleri bir ortamın oluşmasında Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın samimi ve kararlı olduğunu belirterek, "İstiyoruz ki sorunlarımızı bölge ülkeleri olarak kendi aramızda çözelim ki, bölge dışı ülkelerin bu bölgeye müdahale etmesinin zemini kalmasın" dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Azerbaycan'ın Gence kentinde "Şuşa Beyannamesi: Milli Manevi Değerlerimize Bağlılık ve Gelecek İşbirliği İçin Yeni Fırsatlar" başlıklı konferansa katıldı. Kurtulmuş, Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) Genel Başkanvekili Tahir Budagov ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Kurtulmuş, Azerbaycan'daki 3 günlük temaslarında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Meclis Başkanı Sahibe Gafarova ve Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Azerbaycan'daki temasları sırasında son derece verimli, faydalı, yapıcı, yol gösterici müzakerelerde bulunduklarını ifade eden Kurtulmuş, "Buradaki kazanılan ivme ile hem Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha ileriye daha güçlü şekilde götürülmesi hem de iki parti arasındaki ilişkilerin kökleştirilmesi bakımından buradaki görüşmelerin faydalı olacağı kanaatindeyim" diye konuştu.

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Şuşa Beyannamesi ile iki ülkenin kardeşliğinin daha da güçlendiğini, her alandaki iş birliğinin kalıcı bir müttefiklik çerçevesine oturtulduğunu kaydeden Kurtulmuş, "İlişkilerimizin kuvvetlenmesinin önemli olduğu gibi iki ülke arasındaki milli ve manevi değerlerin de kökleştirilmesi ve bunların genç nesillere aktarılması için her türlü imkanın seferber edilmesi de önemlidir. Dilde, işte, fikirde ve şuurda birliğin sağlanmasını temin etmek gerekir. Zaten var olan bu güçlü birlikteliği çoğaltarak Azerbaycan ve Türkiye halkları arasındaki birliğin kuvvetlendirilmesi de temel stratejik hedeflerimizden birisi olmalıdır. Hatta bunun ötesinde Türkçe konuşan bütün memleketlerle olan ilişkilerimiz de bu birlik çerçevesinde, birliği de sadece bir inisiyatif olmanın ötesinde bir şuur seviyesine çıkararak bunu gerçekleştirmek kararlılığındayız. Bunu aslında Şuşa Beyannamesi ile ortaya koyduk" açıklamasında bulundu.

"KARABAĞ'IN KURTARILMASI HAKLI OLANIN KAZANACAĞINI BİR KERE DAHA DÜNYAYA GÖSTERMİŞTİR"

Azerbaycan'ın topraklarını kurtarmasıyla ortaya çıkan sürecin haklı olanın eninde sonunda kazandığını gösterdiğinin altını çizen Kurtulmuş, "Toprakları işgal edilen Azerbaycan'dı. Ermenistan, uzun yıllar boyunca diasporasının gücü ve arkasındaki uluslararası siyasetin bazı güçlü mahfilleri dolayısıyla hep Azerbaycan'ın tezlerini gölgelemeye, hep işgali sürdürebilecek mazeretleri uzatmaya imkan buldu. Ama sonunda hak galip geldi. Karabağ'ın kurtarılması haklı olanın kazanacağını bir kere daha dünyaya göstermiştir. Bu bakımdan da fevkalade sonuçtur" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Aliyev'in savaş sonrası dönemde bölgenin barışı için altılı platform önerdiğini hatırlatan Kurtulmuş, "Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, İran ve Gürcistan'dan oluşan bölge ülkelerinin kendi aralarındaki sorunları çözecekleri hatta bunun ötesinde ekonomik olarak birlikte kazanacakları bir ortamın oluşmasında Türkiye ve Azerbaycan samimi ve kararlıdır. Bu samimi ve kararlı duruşumuzu sonuna kadar devam ettireceğiz. İstiyoruz ki sorunlarımızı bölge ülkeleri olarak kendi aramızda çözelim ki, bölge dışı ülkelerin bu bölgeye müdahale etmesinin zemini kalmasın" dedi.

Kurtulmuş'a Azerbaycan temaslarında AK Parti'den Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala, Genel Sekreter Fatih Şahin, Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Gençlik Kolları Başkanı Eyüp Kadir İnan, Genel Başkanvekili Yardımcısı Ahmet Büyükgümüş, Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Mehmet Ceylan ve Genel Sekreter Yardımcısı Türk İslam Karakoç da eşlik etti.

Kaynak: İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir