Kurban Bayramı’na son bir gün kala bıçak bileme ustaları yoğun mesai yapıyor

Kurban Bayramı’na son bir gün kala bıçak bileme ustaları yoğun mesai yapıyor
Ağrı’da Kurban Bayramı’na son bir gün kala bıçak bileme ustaları bileme işlerine devam ediyor.

Her Kurban Bayramı’nda olduğu gibi bu bayramda da vatandaşlar bayram hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor. Bayram şekerini ve kurbanlığını alan vatandaşlar son olarak kurban kesiminde kullanacakları bıçakları bilemek için bıçak ustalarının yolunu tutuyor. Vatandaşlar, verecekleri kurbanların kesim anında daha az acı çekmesini sağlamak için bıçaklarını bıçak ustalarına biletiyor.

Bayrama son bir gün kala bıçaklarını bilemek isteyen müşterilerinin taleplerine yetişmekte bazen güçlük çektiklerini dile getiren Ağrılı bıçak ustası Gökhan Kahraman: “ Baya bir yoğunluk var. Kurban günü sıkıntı yaşamak istemeyen vatandaşlar şimdiden tedbirlerini alıyor. Kurban kesenlerin dikkat etmesini istiyorum.  Kurban keserken insanların profesyonel kişilerden yardım alması gerekiyor. Kesim işlemleri 5 veya 10 dakika geç olsun ama kazasız olsun.” ifadelerini kullandı.

‘Kafasına göre bileme yapanlar hem bizi hem bıçak sahiplerini mağdur ediyor’

Her sene olduğu gibi bu sene de Kurban Bayramı’na son bir gün kala yoğunluğun oldukça fazla olduğunu söyleyen 22 yıllık bıçak ustası Doğan Özdemir, herkes tarafından bıçakların bilenmesinden dert yakındı. 22 yıllık bıçak ustası Özdemir: “ Şu anda bilediğimiz bıçaklar 3,5 TL, balta ve keserler ise 5 TL. Yoğunluk genelde son güne bırakılıyor. Bu işi biz dede mesleğimiz olarak yaparken bugün nalburlar ve kasaplar dahi bu bileme işini yapıyor. Tabi kafasına göre bileme yapanlar hem bizi hem bıçak sahiplerini mağdur ediyor.” dedi.

Bıçak ustası olan Fevzi Temel bu işi yıllardır yaptıklarını söyleyerek: “ Biz bu işi kendi atölyemizde yapıyoruz. Bu işi dışarda yapanlar var. Bıçakları sadece parlatıp veriyorlar ve bu şekilde insanları mağdur ediyorlar. Bu işin hakkını vermiyorlar. Bıçak iyi bilenmediği zaman kurbanlık hayvanın kesimi rahat bir şekilde yapılamıyor. Bıçak güzel bilenmediği zaman sıkıntı yaşanıyor ve insanlar mağdur oluyor.” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı için bütün hazırlıklarını tamamladıklarını belirten müşteriler, geriye kalan bıçak bileme işlemlerini de hallettikten sonra Kurban Bayramı’na hazır olacaklarını söyledi.

bicak-1.jpgbicak-2.jpgbicak-3.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.