Koronavirüs aşısı Türkiye'de 30 gönüllü sağlık çalışanına uygulandı

Koronavirüs aşısı Türkiye'de 30 gönüllü sağlık çalışanına uygulandı
Çin'den getirilen koronavirüs aşısı Kocaeli'de 30 gönüllü sağlık çalışanı üzerinde uygulandı ve henüz bir yan etki görülmediği bildirildi.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan Umuttepe Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Çin'de geliştirilen ve daha sonra Türkiye'ye getirilen korona virüs aşısı, gönüllü sağlık çalışanları üzerinde test ediliyor. Geliştirme aşamasında olan aşı hastanede ilk olarak yaklaşık 30 gönüllü sağlık çalışanına uygulandı. Gönüllülere, çift kör çalışma, yani gönüllülerin yarısına boş aşı yarısına gerçek aşı yapılacak şekilde gerçekleştiriliyor. Bu şekilde hem hekimin hem de hastanın doğru aşıyı bilemeyeceği bir gizlilikle çalışmalar gerçekleştiriliyor. 
Geliştirme aşamasında olan aşı ile ilgili hastanenin toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilirken, toplantıda aşının uygulandığı yaklaşık 30 gönüllü sağlık çalışanında da herhangi bir yan etkinin görülmediği açıklandı.
"Şu anda sadece sağlık çalışanlarına yapılıyor"
Büyük gizlilik içerisinde yürütülen bu aşı çalışmasının içinde bulundukları için çok mutlu olduklarını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, "Çünkü pandemide herkes gibi çok etkilendik. Çok fazla hasta gördük, tedavi ettik. Ama pandemiye ‘Dur’ demek için tabii ki en önemli şey bir aşının gelmesi. Çok fazla aşı çalışması var. Bunlardan ilki, bizim Türkiye’de başladığımız, inaktif bir aşı. Çin Halk Cumhuriyeti’nin aşısı. İnaktif edilerek Sars Cov-2 virüsü beliriyor ve sağlıklı gönüllülere uygulanıyor. Şu anda sadece sağlık çalışanlarına yapılıyor. Bu durumun da bir sayısı var. O sayı dolduktan sonra, aşı olmak isteyen diğer sağlıklı gönüllülere de yapılacak. Geçen haftadan itibaren biz çalışmalara başladık. Gönüllüler daha çok hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarından oluşuyor. Bir plasebo, çift kör bir çalışma. Ne bunu uygulayan, ne de uygulanan kişi aşı mı yapıldığını, yoksa plasebo bir şey mi verildiğini bilmiyor. 14’üncü günde ikinci bir dozu var. Daha sonra çıkan sonuçlarla birlikte bundan biraz daha haberdar olacağız. Bizim üniversitemizde 550 kişiye aşı yapılması planlandı. Türkiye’de sanırım 25’e yakın merkez var. Hacettepe Üniversitesi başlamıştı. Biz de onların akabinde geçen hafta başladık. Diğer üniversiteler, diğer hastaneler de başlıyor. Öncelikle belirli bir sağlık çalışanı popülasyonuna uygulanacak. Yaklaşık bin 300 kişi kadar sağlık çalışanına uygulandıktan sonra, gönüllü diğer kişiler de başvuracak" dedi.
"Şu ana kadar yaptıklarımızda herhangi bir şikayet olmadı"
Şimdiye kadar uygulanan aşılarda herhangi bir yan etki görülmediğini aktaran Prof. Dr. Akhan, "Yan etkiler daha çok faz 1 aşamasında bakılmış oluyor. Biz gönüllülere aşı yapılırken, ateşlerini takip etmelerini, kolunda ağrı veya kızarıklık olabileceği gibi aşıdan beklenen yan etkilerin olup, olmayacağını ya da sıra dışı bir şey olup olmadığını kontrol etmelerini ve bize de haber vermeleri açısından sürekli bilgilendiriyoruz. Şu ana kadar yaptıklarımızda herhangi bir şikayet olmadı. Kime plasebo, kime aşı geldiğini de bilmiyoruz zaten. Şu anda sağlık çalışanlarına uyguladığımız için, biz aslında günlük 10 kişi olarak planlamıştık. Ama sağlık çalışanlarının iş yüküne göre, ne zaman müsait olurlarsa polikliniğe gelmeleri şeklinde ilerliyoruz. O yüzden de belli bir saat ve randevu sistemi ile gitmiyoruz. Gelenleri bilgilendirip, örneklerini alıp, uygunlarsa aşılarını yapıyoruz. Şu anda 20 ile 30 arasında bir sayıdayız." diye konuştu.
Gerçekleştirilen toplantıda yapılan açıklamaların ardından toplantı soru cevap faslıyla devam ederken toplantıya hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Efendi de katılım sağladı. 

aw127586_02.jpgaw127586_04.jpgaw127586_01.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.