Konut Sahibi Olmak İsteyenlere Müjde geldi: En ucuz krediyi hangi banka sağlıyor!..

Konut Sahibi Olmak İsteyenlere Müjde geldi: En ucuz krediyi hangi banka sağlıyor!..
Kurdaki yükselişle alınan onca tedbire rağmen önüne geçilemeyen konut fiyatları, bankalardaki kredi faiz oranları, taksit ödemelerinde ki fahiş artış gibi sorunlar nedeniyle ev almak çok daha zor duruma gelirken, TUİK’in açıkladı.

2018 yılı sonu itibariyle kurdaki yükselişle alınan onca tedbire rağmen önüne geçilemeyen konut fiyatları, bankalardaki kredi faiz oranları, taksit ödemelerinde ki fahiş artış gibi sorunlar nedeniyle ev almak çok daha zor duruma gelirken, TUİK’in açıkladı konutta kredili satış istatistiklerinde ciddi düşüş görüldü.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Merkez Bankası faiz kararının ardından bankalar rekabet içerisine girdi. Peki en ucuz kredi imkanı sunan banka hangisi? İşte detaylar…

ev5.jpg

Ülke genelinde artan konut fiyatlarına hükümet çare arıyor. 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçim sonuçlarında etkileneceği düşünülen artan konut fiyatlarının önüne geçmek için Merkez Bankasından bir hamle geldi. Faiz oranlarının %50’ye arttırılmasının ardından bankalar konut kredisi faiz oranlarını güncellemek zorunda kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konu ile ilgili bizzat ilgilendiği yakın çevresi tarafından dillendiriliyor.

ev6.jpg

TUİK’in açıkladığı verilere bakıldığında bu yılın (2024) Ocak ve Şubat aylarında konut satışı 2023 yılının Ocak ve Şubat aylarına göre % 2 gerileyerek 174 bin 210 olarak gerçekleşti.

Ocak-Şubat 2024 döneminde banka kredisi kullanılarak satın alınan konut adedi ise toplamda 14 bin 742 oldu. Toplam satışların sadece yaklaşık yüzde 8.5’i kredili satıldı.

ev7.jpg

2 MİLYON TL KONUT KREDİSİ GERİ ÖDEMESİ NE KADAR?

TUİK’İn açıkladığı verilere baktığımızda geçtiğimiz yılın ilk iki ayında kredili satışlarda yüzde 56.10 düşüş yaşandı. Ekonomistler bunun sebebinin taksit ödemelerinin neredeyse iki asgari ücret olmasından kaynaklandığını söylüyor.

Konut kredisi faiz oranlarında en uygun finansman Akbank'ın 'İlk Evim' kampanyası oldu. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye çekmesinin ardından çok sayıda banka kredi oranlarını düzenlerken bu pakette henüz güncelleme yapılmadı.

ev8.jpg

Kredi paketinde oran yüzde 2.94 olarak öne çıkıyor. Bu oranla 10 yıllık çekilen 2 milyon TL kredinin aylık taksiti 60 bin 647 TL’yi buluyor.

120 ayda geri ödeme 7 milyon 290 bin TL olarak gerçekleşiyor. Aylık taksitler neredeyse dört asgari ücrete denk geliyor. 60 ay vadede de en düşük oran 2,94 olarak gerçekleşiyor.

ev22.jpg

1 milyon TL için aylık taksitler neredeyse iki asgari ücrete denk geliyor. Toplam geri ödeme 3 milyon 645 bin TL olarak gerçekleşiyor.

500 bin TL kredi için aylık taksitler 20 bin 044 TL olarak ödeniyor. Toplam geri ödeme ise 1 milyon 205 bin TL’yi buluyor.

10 yıllık kredilerde anapara hariç faiz yükü yüzde 264 ve 5 yıllık kredilerde ise yüzde 141 olarak gerçekleşiyor.

ev24.jpg

Kaynak:Rümeysa Mamatoğlu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.