İncirlik Hava Üssü'nün adı neden değişti? İncirlik Hava Üssü'nün önemi nedir?

İncirlik Hava Üssü'nün adı neden değişti? İncirlik Hava Üssü'nün önemi nedir?
İncirlik Hava Üssü'nün adının değişmesinin ardından İncirlik Hava Üssü'nün önemi ve tarihçesi merak ediliyor.

Milli Savunma Bakanlığı, Adana İncirlik'te bulunan 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'nın isminin 10'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı olarak değiştirildiğini duyurdu.

Nerede?
İncirlik Hava Üssü, Türkiye'nin Adana iline bağlı İncirlik beldesinde bulunmaktadır. Adana şehir merkezinin 8 kilometre doğusunda yer alır ve Akdeniz'e yaklaşık 56 kilometre mesafededir.

Ne Zaman Açıldı?

İncirlik Hava Üssü'nün inşaatına 1951 yılında başlanmış olup, Aralık 1951'de Türk Silahlı Kuvvetleri ve Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından ortak kullanıma açılmıştır. Bu tarihler, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra gerçekleşmiştir.

Üssün kurulması kararı ise Aralık 1943'te İkinci Kahire Konferansı sırasında alınmıştır. İnşaatın tamamlanmasının ardından İncirlik Hava Üssü, bölgedeki stratejik önemiyle NATO'nun önemli tesislerinden biri haline gelmiştir.

İncirlik Hava Üssü, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki stratejik iş birliğinin bir simgesi olmuş ve zaman içinde önemli operasyonların merkezi haline gelmiştir.

Son Dönemdeki Önemi

Son yıllarda İncirlik Hava Üssü, bölgedeki jeopolitik durumun etkisiyle önemini korumuştur. Özellikle 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında üs, stratejik operasyonların merkezi olarak kullanılmış ve uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmiştir.

İncirlik Hava Üssü, bölgedeki NATO faaliyetleri ve uluslararası güvenlik operasyonları açısından da kritik bir rol oynamaktadır.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.