Hıdırellez Ne Zaman? Hıdırellez Ritüelleri Nelerdir? Hıdırellez Duası 2024

Hıdırellez Ne Zaman? Hıdırellez Ritüelleri Nelerdir? Hıdırellez Duası 2024
Hıdırellez Ne Zaman? Hıdırellez Ritüelleri Nelerdir? Hıdırellez Duası

Hıdırellez Tarihi 2024: Hıdırellez Ne Zaman? Hıdırellez Ritüelleri Nelerdir? Hıdırellez Duası

Hıdırellez tarihi, baharın gelmesiyle birlikte merak edilen konular arasında yerini aldı. İnsanlara yardım ettiği düşünülen Hızır ve denizlerin hakimi İlyas'ın yeryüzünde buluştuğu gün olarak bilinen Hıdırellez, ne zaman kutlanacağı araştırılıyor. Birçok kişi Hıdırellez ritüellerini ve Hıdırellez duasını merak ediyor. İşte detaylar:

Hıdırellez ne zaman kutlanır?
Hıdırellez ne zaman kutlanacağı merak edilenler için, bu yıl 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Pazartesi günü sona erecektir. Miladi takvime göre, 6 Mayıs'ta başlayarak 7 Kasım'a kadar olan süre "Hızır Günleri" olarak adlandırılmakta ve yaz mevsimini temsil etmektedir. 8 Kasım'dan başlayıp 5 Mayıs'a kadar olan süre ise "Kasım Günleri" olarak adlandırılır ve kış mevsimini temsil eder. 2024 yılında Hıdırellez Bayramı, 5-6 Mayıs tarihleri arasında kutlanacaktır.

Hıdırellez duası nasıl okunur?
Hıdırellez gecesi farklı amaçlarla birçok dua okunmaktadır. Bereket için "Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma ya Hızır ya İlyas. Amin" duası okunabilir. Dilek için ise "Bin bir adım bir adım Allah bir adım adım Kerim kerem Allah Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin" gibi dualar okunabilir.

Hıdırellez ritüelleri nelerdir?
5 Mayıs günü (nişanlılar arasında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban, ertesi gün kesilerek hep birlikte tüketilir. Yemeğe davet edilenler, çarşaf, havlu, yemeni gibi hediyeleri ev sahiplerine ileterek gönüllerinden gelen armağanları sunarlar. Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir. Hıdırellez günü erkenden kalkılır ve kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır.

Hıdırellez, insanlar arasında özel bir öneme sahip olan ve çeşitli ritüellerle kutlanan bir bayramdır. Bu tarih, baharın gelişiyle birlikte umut, bereket ve yeniden doğuşun simgesi olarak kabul edilir. İnsanlar, Hıdırellez vesilesiyle dualar eder, dilekler diler ve sevdikleriyle bir araya gelerek bu özel günü kutlarlar.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum