Hamsi gazı nedir ve yenilen hamside ortaya çıkar mı?

Hamsi gazı nedir ve yenilen hamside ortaya çıkar mı?
Sarıyer-Rumeli Feneri'ne bağlı 'Eminoğulları 4' isimli balıkçı teknesindeki 3 mürettebat, ambardaki hamsi gazından zehirlenerek hayatını kaybetti. Ancak, bu durumun ardında ne yatıyor?

Hayvansal yağların transesterifikasyon denilen bir işlemle işlenmesiyle üretilen biyodizel adı verilen alternatif yakıtlar bulunmaktadır. Bu yakıtlar, organik yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde edilir. Ancak, uzmanlara göre yaşanan bu olayda metan gazının ambarda birikmiş olma ihtimali yüksektir. Metan, normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunur ve kokusuzdur. Ancak yoğun birikimler, patlama riski taşıyabilir.

Yenilen hamside ortaya çıkar mı?

Balık, besleyici değeriyle bilinirken dikkatli tüketilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle Scombridae familyasına ait olan ve kas dokusunda yüksek miktarda histamin içeren balıkların tüketimine dikkat edilmelidir. Bu balıklar arasında hamsi de bulunmaktadır. Balık zehirlenmesi semptomları arasında ateşlenme, kusma ve baygınlık yer alır. Bu nedenle balık tüketimi yaparken sağlık kurallarına uyulması önemlidir.

Abhazya'da yaşanan bu trajik olay, hamsi gazı ve balık tüketimi konusunda toplumsal bilinci artırmak için bir uyarı niteliğindedir. Balık tüketirken dikkatli olmak ve sağlık standartlarına uygun hareket etmek, bu tür acı olayların önüne geçebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.