EMA’dan Moderna aşısının 12-17 yaş grubuna uygulanmasına onay

EMA’dan Moderna aşısının 12-17 yaş grubuna uygulanmasına onay
Avrupa İlaç Ajansı (EMA), ABD'li ilaç şirketi Moderna'nın korona virüse (Covid-19) karşı geliştirdiği aşının 12-17 yaş aralığı için kullanımına...

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), ABD'li ilaç şirketi Moderna'nın korona virüse (Covid-19) karşı geliştirdiği aşının 12-17 yaş aralığı için kullanımına onay verdi.

Dünya genelinde yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınına karşı aşılamalar hız kesmeden devam ederken, Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) ABD'li ilaç şirketi Moderna'nın geliştirdiği Covid-19 aşısının 12-17 yaş grubunda kullanılmasına onay geldi. EMA tarafından yapılan yazılı açıklamada, aşının söz konusu yaş aralığı için kullanımının, 18 yaş ve üzeri kişilerdeki gibi olacağı belirtilerek, aşının 4 hafta arayla 2 doz şeklinde uygulanacağı ifade edildi.

EMA, aşının 12-17 yaş grubunda kullanımının 3 bin 732 çocuğun dahil olduğu bir çalışma sonucunda onaylandığı kaydederek, yaygın yan etkilerin yetişkinlerde görülenlerle aynı olduğunu söyledi. Çalışma sonucunda aşının, 12-17 yaş grubunda da tıpkı 18 ve üzeri kişilerde olduğu gibi antikor ürettiğini gösterdiği aktarıldı. Aşının yan etkileri arasında ise enjeksiyon yerinde ağrı ve şişlik, yorgunluk, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, lenf düğümlerinde genişleme, titreme, mide bulantısı, kusma ve ateşin yer aldığı ifade edildi. Yan etkilerin hafif veya orta düzeyli olacağı ve birkaç gün içinde geçeceği bildirildi.

Moderna'nın aşısı, Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen COVID-19 aşısının ardından AB'de onay verilen 2'nci aşı olmuştu. EMA, Pfizer-BioNTech aşısının 12-15 yaş grubuna uygulanmasına da 28 Mayıs'ta onay vermişti.

(Özlem Kaplan/İHA)

Kaynak: İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir