Elden Verilen Maaşın İspatı Nasıl Yapılır? 2024

Elden Verilen Maaşın İspatı Nasıl Yapılır? 2024
Elden Verilen Maaşın İspatı Nasıl Yapılır? Sorusunun cevapları ve çok daha fazlasını haberimizle bulacaksınız..

Birçok işveren, işçinin maaşının bir kısmını veya tamamını elden ödemektedir. Ancak bu uygulama işçilerin hak kaybına yol açabilmektedir, çünkü sigorta primleri düşük gösterilerek işçinin emeklilik hakları etkilenmektedir.

İşçilerin Elden Maaş Almasının Hukuki Dezavantajları
Elden maaş verilmesi hukuki açıdan aykırıdır ve işçilerin haklarını olumsuz etkileyebilir. İşverenlerin beş veya daha fazla işçi çalıştırdığı durumlarda banka aracılığıyla maaş ödemesi yapmaları zorunludur. Bu kurala uymayan işverenler, idari para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir.

Elden maaş verilen durumlarda işçilerin emeklilik için sigorta primlerinin eksik ödenmesi, yaşlılık aylığının azalması, işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinin düşük alınması gibi hak kayıpları yaşanabilir. Ayrıca işçinin vefatı durumunda ölüm aylığı eksik ödenebilir ve diğer haklarında da azalmalar görülebilir.

İşçilere Elden Ödeme Yapılabilen Durumlar
Hukuki olarak, işverenler beş veya daha az sayıda işçi çalıştırıyorsa elden maaş ödemesi yapma hakkına sahiptir. Ancak beş veya daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin maaş ödemelerini banka aracılığıyla yapmaları zorunludur.

Elden Maaş Alan İşçilerin Haklarını Koruma Yolları
Elden maaş alan işçiler, rahatsız oldukları durumda şikayetlerini dile getirebilirler. Bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ait olan 'ALO 170' numaralı hattı arayabilir, yazılı beyanda bulunabilir, hizmet tespit davası açabilir veya iş hukuku uzmanına danışabilirler.

Elden maaş alan işçi, hukuki açıdan şikayetçi olabilmek için işverenin elden ödeme yaptığını ispat etmelidir. Tanıklar ve ücreti gösteren belgeler bu ispat sürecinde önemli rol oynar. İşverenle yapılan anlaşma dahilinde elden ödeme yapılması durumunda ise işçi şikayetçi olmayabilir.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.