Dünyanın İlk Kaloriferli Sarayı: İshak Paşa Sarayı

Dünyanın İlk Kaloriferli Sarayı: İshak Paşa Sarayı
Türk mimarisinin eşsiz eserlerinden biri olan İshak Paşa Sarayı, sadece görkemli yapısıyla değil, aynı zamanda ileri dönem teknolojisiyle de dikkat çekiyor. Dünyanın ilk kalorifer tesisatına sahip olan saray, Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde yer alıyor.

Türk mimarisinin eşsiz eserlerinden biri olan İshak Paşa Sarayı, sadece görkemli yapısıyla değil, aynı zamanda ileri dönem teknolojisiyle de dikkat çekiyor. Dünyanın ilk kalorifer tesisatına sahip olan saray, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yer alıyor ve Türk mimarisinin en büyük örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Tarihi ve Mimari Değer:

Tarih uzmanları, İshak Paşa Sarayı’nın Fars, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıdığını belirterek, “18. yüzyılda inşa edilen bu muhteşem yapı, 99 yıl süren bir inşaat sürecinden sonra tamamlanmıştır. Kartal yuvasını andıran saray, 116 odası ve geniş bir alanı kapsıyor. İnşaatı 1685'te başlatılan saray, 1784'te tamamlanmış ve o dönemde yapılmış en büyük saraylardan biri olmuştur” dediler.

saray4.jpg

Kalorifer Tesisatı:

İshak Paşa Sarayı’nın döneminin ileri teknolojisiyle donatıldığını ifade eden uzmanlar, “Sarayın en dikkat çekici özelliklerinden biri, hamam sisteminden esinlenerek tasarlanmış bir kalorifer tesisatına sahip olmasıdır. Bu sistem sayesinde, sarayın çeşitli odaları ve bölümleri, merkezi bir ısıtma sistemiyle ısıtılmıştır. Buhar veya sıcak hava, sarayın duvarlarına yerleştirilmiş pişmiş toprak borular aracılığıyla odalara ve bölümlere taşınmıştır” ifadelerini kullandılar.

saray11.jpg

Sarayın Diğer Özellikleri:

İshak Paşa Sarayı’nın sadece kalorifer tesisatıyla değil, aynı zamanda su ve kanalizasyon sistemleriyle de donatıldığını söyleyen tarihçiler, “Mimari açıdan da dikkat çeken bir yapıdır. Selçuklu sanatının özelliklerini yansıtan sarayın portali ve kabartma süslemeleri, ziyaretçileri büyülemektedir. İshak Paşa Sarayı, günümüzde de bir turistik cazibe merkezi olarak hizmet vermektedir. Ziyaretçiler, sarayın muhteşem mimarisini ve tarihi atmosferini keşfederken, aynı zamanda tesisatındaki ileri teknolojiyi de gözlemleme fırsatı buluyorlar. Saray; tarih, mimari ve teknoloji tutkunları için vazgeçilmez bir durak haline gelmiştir” şeklinde konuştular.

34.jpg

Kaynak:YASEMİN SALMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.