Dünyanın dönüş hızının yavaşlaması ne anlama gelir?

Dünyanın dönüş hızının yavaşlaması ne anlama gelir?
Dünya'nın dönüş hızındaki yavaşlama, gelecek birkaç yıl içinde herkesin zamanının bir saniyesini kaybetmesine neden olacak.

Dünya'nın dönüşü, saatleri ve dakikaları belirlerken, bu dönüşün hızı zamanla değişkenlik gösterebiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, Dünya'nın yüzeyinde ve çekirdeğindeki olaylar, dönüş hızını etkileyerek zamanı değiştirebiliyor.

Dünya saatinin zaman zaman saniyelerle ayarlanması, bu değişimlerin bir sonucudur. Geçmişte, fazladan saniyeler eklendiği dönemler oldu ancak şimdi Dünya hızlanmaya başladı. Uzun bir yavaşlama döneminden sonra, ilk kez bir saniyenin çıkarılması gerekecek.

Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu'na (BIPM) göre, bu ayarın yakın bir zamanda yapılması bekleniyor. Ancak, bu ayarlamanın ne zaman gerçekleşeceği, küresel ısınmanın etkisiyle değişiyor. Kutup buzunun erimesi, saniyeyi üç yıl geciktirerek, bu ayarın 2026'dan 2029'a kadar ertelenmesine neden oluyor.

Artık saniye, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a (UTC) göre belirleniyor. Atomik saatler tarafından ölçülen Uluslararası Atom Saati (TAI) ile Dünya'nın dönüşüne bağlı olarak hesaplanan Güneş Zamanı (UT1) arasındaki farka dayanıyor. Bu iki zaman arasındaki farkın dengelenmesiyle artık saniye ortaya çıkıyor.

Bu ayarlamalar olmasaydı, UTC'nin Dünya'nın dönüş hızıyla uyumlu olmayacağı belirtiliyor. Greenwich Ortalama Saati (GMT) ile uyumlu olan UTC, küresel zamanlama sistemlerinde kullanılıyor ve astronomi gibi alanlarda büyük öneme sahip.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.