Dünyaca Ünlü Ağrı’lı Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, Iğdır’da

Dünyaca Ünlü Ağrı’lı Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, Iğdır’da
Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü’nde Iğdır Üniversitesi rektörü M. Hakkı Alma ve akademisyenler ile bir araya geldi.

Rektörlük binasındaki toplantıya Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, Prof. Dr. Senayi Dönmez ve akademisyenler katıldı.

Iğdır Üniversitesi bünyesine yeni katılan Prof. Dr. Çetin Kaya Koç’un elektronik, bilgisayar mühendisliği ve diğer uzman olduğu alanlarda bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak amacı ile toplantı gerçekleştirildi. Üniversie akademisyenleri tarafından üzerinde çalışılan projelerin değerlendirildiği toplantıda Prof. Dr. Koç’un fikirleri ve katkıları alındı.

Değerlendirilen projeler kapsamında yurt içi ve yurt dışında konu ile ilgili araştırmalar ele alınarak çalışmaların bundan sonraki yol haritaları belirlendi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma toplantıda yaptığı konuşmada; Üniversitemize çok önemli bir isimin katıldığını ifade etti. Akademisyenlerimizin Prof. Dr. Çetin Kaya Koç’un bilgi ve birikimlerinden yararlanmaları gerektiğini belirten Rektör Alma, bundan sonraki süreçte böyle toplantıların sayısının artarak devam edeceğini vurguladı.

Son olarak Prof. Dr. Çetin Kaya Koç’un akademisyenlerinden gelen soruları yanıtlamasının ardından toplantı sona erdi.

6700175a-cb15-4be4-a922-03918686237b.jpg

Prof. Dr. Çetin Kaya Koç kimdir ?

Çetin Kaya Koç, Ağrı Naci Gökçe Lisesi eğitiminin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi elektronik ve haberleşme mühendisliği bölümünü birincilikle bitirmiştir (1980). Doktorasını University of California Santa Barbara'da (1988) elektronik ve bilgisayar mühendisliğinde yapan Koç, kriptografi mühendisliği, sonlu alanlar aritmetiği, rasgele sayı üreteçleri, siber-fiziksel güvenlik, takviyeli öğrenme ve quantum hesaplama konularında araştırmalar yapmaktadır.

Koç, University of Houston'da Dr. Öğretim Üyesi (1988-1992), Oregon State University'de Dr. Öğretim Üyesi, Doçent ve Profesör (1992-2007) olarak çalışmıştır. Oregon State University'de Bilgi Güvenliği Merkezi (Information Security Laboratory) kurmuş ve Olağanüstü ve Sürdürülebilir Araştırma Liderliği (Outstanding and Sustained Research Leadership) ödülü almıştır. Koç, şimdilerde birçok uluslararası kurum tarafından desteklenen Koç Lab isimli araştırma merkezinde doktora ve doktora-sonrası araştırmacıların çalışmalarını yönetmektedir.

Koç, dünyanın ikinci büyük kriptografi konferansı olan Cryptographic Hardware and Embedded Systems (CHES)'in kurucusudur. Ayrıca, sonlu alanlar matematiği ve kriptografik donanım güvenliği alanlarındaki WAIFI, PROOFS ve ASHES isimli 3 çalıştayın kurucuları arasındadır. 2013 yılında İstanbul'da Open Problems in Mathematics and Computational Sciences, 2017 yılında Paris'de Cyber-Physical Systems Security çalıştaylarını kurup yönetmiş ve bu konularda 2 kitap yayınlamıştır.

Koç, Springer tarafından 2011'den beri yayınlanan, kriptografik donanım ve yazılım konularına odaklanmış Journal of Cryptographic Engineering dergisinin kurucu baş editörüdür. Kriptografi mühendisliğine yaptığı katkılarından dolayı 2007'de IEEE Fellow (seçkin üye) seçilmiştir.

Koç, IEEE Transactions on Mobile Computing (2003-2007) ve IEEE Transactions on Computers dergilerinin sürekli editörlüğünü (2003-2008 & 2015-2019) yapmıştır. IEEE Transactions Computers dergisinin 3 özel sayısının (April 2003, November 2008, and November 2018) misafir editörlüğünü yapmıştır. Ayrıca, 2016-2021 arasında International Journal of Foundations of Computer Science (IJFCS) dergisinin editörlüğünü yapmıştır. 2019'dan beri ise Transactions of Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (TNUAA) dergisinin editörlüğünü yapmaktadır.

Koç, bilimsel çalışmalara ilaveten, kriptografi mühendisliği alanında 50'den fazla kriptografik cihaz, yazılım ve donanımın tasarım ve geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Bunlar arasında PGP (Pretty Good Privacy), RSAREF ve BSAFE (RSA Security), CDSA (Intel), TOR (The Onion Routing) ve onlarca RSA ve ECC şifreleme ve dijital imza algoritmalarının yazılım ve donanım çekirdekleri vardır. 2003 yılında yapılan bir tahmine göre sadece BSAFE yazılımı 4.5 milyardan fazla cihazda yer almaktaydı.

Koç'un tasarlamış olduğu algoritmalar, yazılım ve donanım mimarileri, Texas Instruments, Intel, Samsung ve Huawei gibi firmaların ürünlerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmaların bir kısmı Koç'un yazarlık ettiği 13 ABD patentine konu olmuştur.

Koç, Springer tarafından yayınlanan 5 kitaba yazarlık yapmıştır: Cryptographic Algorithms on Reconfigurable Hardware (2007), Cryptographic Engineering (2009), Open Problems in Mathematics and Computational Science (2014), and Cyber-Physical Systems Security (2018), and Partially Homomorphic Encryption (2021). Bunlardan Cryptographic Engineering isimli kitap Çince'ye çevrilmektedir.

Koç, 7 konferans kitapçığı yazarlığına ilaveten, 85 uluslararası dergi makalesi, 59 uluslararası konferans makalesi, 12 kitap bölümü ve 13 teknik rapora yazarlık etmiştir.

Ayrıca, 21 doktora, 40 yüksek lisans ve 6 lisans tezi yönetmiştir. Kriptografi alanında en çok doktora tezi yöneten 3 bilim adamından biri olarak bilinmektedir.

Google Scholar h-index değeri 46 olan Koç, Stanford PLOS 2019 araştırmasına gore en çok atıf alan 17080 bilgisayar mühendisi arasında 103üncü sıradadır. Koç, ayrıca en çok atıf alan 100 Türk bilim adamı arasındadır. Yıldız Teknik Üniversitesi Yılın Yıldızları 2019 rektörlük özel ödülünü almıştır.

Koç, 2020 Ocak ayından beri TÜBİTAK 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı tarafından desteklenmektedir

e3a1d65e-e354-47ee-84e6-339e056789df.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.