Doğubayazıt’ın Bilinmeyen Tarihî Değeri: Teperiz Kalesi ve Nekropolü

Doğubayazıt’ın Bilinmeyen Tarihî Değeri: Teperiz Kalesi ve Nekropolü
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinin 12 km güneyinde, Tendürek Dağı’nın kuzeydoğu eteklerinde yer alan Çetenli Köyü’nün güneyindeki kayalık bir tepe üzerine kurulu olan Teperiz Kalesi ve Netropolü, fazla bilinmemesine rağmen bölgenin zenginliklerinden biri

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinin 12 km güneyinde, Tendürek Dağı’nın kuzeydoğu eteklerinde yer alan Çetenli Köyü’nün güneyindeki kayalık bir tepe üzerine kurulu olan Teperiz Kalesi ve Netropolü, fazla bilinmemesine rağmen bölgenin zenginliklerinden biri olarak öne çıkıyor.

tar.jpg

Karaköse Haber'e özel açıklamalarda bulunan tarihçi Özgür Aslan, Teperiz Kalesi'nin duvarlarının oldukça iyi işlenmiş andezit taşlardan örüldüğünü belirterek, “İlk Tunç Çağı çanak çömleği yanında Erken Demir Çağı çanak çömleği buluntuları, kalede yaşamın tarihî izlerini taşımaktadır. Kaleye yakın bir konumda bulunan alçak bir tepe üzerinde yer alan nekropol alanı, defineciler tarafından kısmen açılmıştır.

deg.jpg

Ancak bu alanda gri yüzlü yivli çanaklar ve kısa boyunlu çömlek parçaları gibi önemli buluntular bulunmaktadır. Teperiz Kalesi ve nekropol alanı, Geç Tunç Erken Demir Çağı kale ve nekropolleri içinde önemli bir yere sahiptir. Ancak kaçak kazılar ve tahribatlar nedeniyle büyük zarar görmüştür. 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmasına rağmen, kale ve nekropole zarar veren kaçak kazılar ve tahribatlar devam etmektedir” dedi.

Kaynak:ÇETİN BAYDAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum