“Diyadin’de Beşinci Mevsim” belgesel filminin gala gecesi yapıldı

“Diyadin’de Beşinci Mevsim” belgesel filminin gala gecesi yapıldı
Ağrı’nın Diyadin ilçesinin sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklerinin tanıtımı için Yönetmen İsmail Şahinbaş tarafından çekilen “Diyadin’de Beşinci Mevsim” belgesel filmi ile “ Diyadin Gezi Rehberi” kitabının gala gecesi yapıldı.

Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı’nın destekleri ile çekilen ve ilçenin yaklaşık 2 bin 700 yıllık kültürel mirasını gözler önüne seren tarihi ve doğal güzelliklerin yer aldığı belgesel filmi ile kitabın gala gecesi, ilçede yapımı tamamlanan kayak merkezinde gerçekleşti.
Ağrı Valisi Osman Varol, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı, Yönetmen İsmail Şahinbaş, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile gerçekleşen gala gecesi, sporcuların meşaleli kayak gösterisi ve Kadın Çığlığı Erbane Grubu’nun konseri ile başladı. “Diyadin’de Beşinci Mevsim” belgesel filminin gösterimi ile devam eden gecede konuşan Ağrı Valisi Osman Varol, Diyadin ilçesinin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yeraltı ve yerüstü kaynakları ile Türkiye’nin önemli bir merkezi haline gelme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
‘Diyadin, Mevla’mın birçok nimeti fazladan ve bol bol verdiği bir ilçe’
Ağrı’da göreve geldikleri günden itibaren “Potansiyelini Keşfet Ağrı” sloganı ile çalışmalar yürüttüklerini belirten Vali Varol, ilçenin yeraltı kaynaklarına dikkat çekerek: “Diyadin açıklıkla dile getirdiğim gibi Ağrı’nın belki de 10 yıl sonra yıldızı olacak bir yer. Gerçekten Mevla’mın birçok nimeti fazladan ve bol bol verdiği bir ilçe Diyadin. Bir taraftan inanılmaz doğal güzelliklere sahip. Bir taraftan çok güzel tarihi değerlere sahip. Bir taraftan da yeraltı zenginliklerine sahip. Jeotermalle ilgili inanılmaz kaynakları var. Diyadin ilçemizin kırsalının tamamına yakınında çok kıymetli, dünya çapında ihracatı yapılan doğal taş kaynaklarına sahip. Bu jeotermal kaynakları bu güne kadar kısmen halkımızın beğenisine, hizmetine sunduk. Ama özellikle bu çalışmaların ciddi bir biçimde hızlandığını görüyoruz. Diğer taraftan Türkiye’nin en önemli altın madenlerinden bir tanesi bu coğrafyada ve geçtiğimiz yıl hep birlikte tesisin temelini attık. Yakında inşallah onun fabrikasını da hep birlikte göreceğiz. Diyadin Jeotermal Organize Sera Bölgesinin yatırımı ile ilgili belki Ağrı’nın yıllardır hayali olan bir çalışma gerçekleşti. Bu günlerde ihalesini gerçekleştirdik. Yakında yatırımına başlayacağız. Bütün bunları saydığımız zaman dediğim gibi 10 yıl içerisinde Diyadin bırakın buradaki insanları çevre il ve ilçelerdeki insanlar içinde bir istihdam merkezi haline gelecek. Zenginliği ile insanları ve bölgeyi cezbedecek. Doğal güzellikleri ile tarihi varlığı bölgemizin cazibe merkezlerinden bir tanesi haline gelecek.” Dedi.
‘Diyadin bir orkide cenneti’
Belgesel filmini çekmeden önce yaptıkları çalışmalarla Diyadin’in bilinen tarihi ve doğal güzelliklerinin haricinde keşfedilmemiş onlarca tarihi ve doğal güzelliğe sahip olduğunu tespit ettiklerini kaydeden yönetmen İsmail Şenocak, belgesel filmin hem Türkçe hem de Kürtçe olarak bu gün yayınlanacağını belirtti.
Diyadin’nin tarihi ve doğal güzelliklerin yanında sahip olduğu biyolojik çeşitlilikle özel bir coğrafya olduğunu dile getiren Şenocak: “ Sayın Alper Balcı ile birlikte bu 3’üncü projemiz. Elimdeki bir takım notları sizlerle paylaşmak istiyorum. Birincisi, Yanıkçukur Köyü civarında çok sayıda orkide var. Bu orkidelerin bir an evvel bilim insanları tarafından incelenmesi lazım. Çünkü Diyadin bir orkide cenneti. Bunun dışında Tendürek’te iki tür endemik kelebek ve kertenkele türü var. Bunlarında belirlenmesi gerekiyor. Birde Tendürek’in fotoğrafı yok ve ben bu fotoğrafı hem kış hem yaz mevsiminde çekeceğim. Bunun dışında ilk bölgeye geldiğimizde yaptığımız çalışmalarda ters lalenin varlığını tespit ettik. Buradaki ters lale kırmızı. Ayrıca burada iki ana göç yolu var. Birincisi Nil’den gelip Van Gölü üzerinden Kafkasya’ya giden bir yol. Diğeri de Nil’den gelip İznik’ten boğazı geçip Tuna’ya giden bir yol. Dolayısıyla kuş türü açısından çok zengin bir bölge. Bir kısmını belirledik ve çalışmalarımız devam ediyor. Yani bitki ve yaban çeşitliliği çok zengin bir bölge. Bunları ortaya çıkarmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
‘2 bin 700 yıllık bir kültür mirasa sahip’
Ayrıca Diyadin’in oldukça eski bir kültürel mirasa sahip olduğunu ve bunun rahatlıkla görülebildiğini ifade eden Şenocak: “ Bir de Sultan Murat Yolu var. Bununla ilgili çalışmamızı tamamladık. Sultan Murat Yolu’nun Taşlıçay’dan Atadamı’na kadar olan bölümünü tamamladık. Bu yol İran’a kadar gidiyor. Bir şekilde bu yolu da açığa çıkarmamız gerekiyor. Bunlara ek olarak burada bilinen Meya Mağaraları’na ek olarak 3 tane daha mağaranın varlığını tespit ettik. Ulukent, Bıligana Jore ve Kari diye 3 tane mağara. Ayrıca Diyadin Coğrafyasında 5 tane 2 bin 700 yıllık Uratu Barajı var ve bu barajlar hala yöre halkı tarafından kullanılıyor. Yani Diyadin’de çektiğimiz belgesel filde 2 bin 700 yıllık bir kültür mirası var ve gerçekten harika bir coğrafya” şeklinde konuştu.
Belgesel film gösteriminin ardından katılımcılara çeşitli ikramların yanında “ Diyadin Gezi Rehberi” kitabının dağıtıldığı gecede konuşan Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı ise huzurun hakim olduğu ilçede, başlattıkları turizm atağının devam edeceğini ve yapılacak yatırımlarla ilçenin Türkiye’nin gözde merkezlerinden biri hale geleceğini kaydetti.

whatsapp-image-2022-02-11-at-07-52-36-4.jpegwhatsapp-image-2022-02-11-at-07-52-36.jpegwhatsapp-image-2022-02-11-at-07-52-36-3.jpegwhatsapp-image-2022-02-11-at-07-52-36-1.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.