Dağlar şehri Ağrı!

Dağlar şehri Ağrı!
Türkiye’nin ve Avrupa’nın zirvesi olan Ağrı’da sizce kaç tane dağ var? Ağrı dağlık bir yer mi? Ağrı’nın dağlarını sizler için haberimizde derledik.

Türkiye’nin ve Avrupa’nın zirvesi olan Ağrı’da sizce kaç tane dağ var? Ağrı dağlık bir yer mi? Ağrı’nın dağlarını sizler için haberimizde derledik.

Türkiye’de Ağrı deyince akla ilk gelen Ağrı Dağı oluyor. 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek dağı olarak kayıtlara geçerken, diğer dağlar ise pek bilinmiyor. Ağrı’da çok önemli zirvelere sahip olan diğer dağları sizler için araştırdık.

Sıra dağlarının oluşturduğu Ağrı düşünüldüğünün aksine bir dağlık alan değil dümdüz bir ovadır. Etrafı dağlarla çevrili olan il merkezi düz bir ovaya kurulmuştur.

İlin çevresinde Alp-Himalaya volkanik dağ sisteminin devamı olarak, doğu-batı doğrultusunda ve iki kol halinde görüldüğü belirtilmektedir.

İşte Ağrı’da bulunan dağlar..

BÜYÜK AĞRI DAĞI

Avrupa’nın zirvesi olarak bul edilen Büyük Ağrı Dağı bir çok dinde kutsal bir alan olarak tanınmaktadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ile dağcının ziyaret ettiği dağ, Ağrı ekonomisine ciddi fayda sağlamaktadır.

dag1.jpg

KÜÇÜK AĞRI DAĞI

Büyük Ağrı Dağı’nın hemen yanında olan ve onun gölgesinde kalan Küçük Ağrı Dağı 3 bin 896 metre yüksekliğe sahiptir.

dag7.jpg

SÜPHAN DAĞI

Bir kısmı Ağrı’nın Patnos İlçesi’nde diğer kısmı Bitlis tarafında kalan Süphan Dağı 4 bin 049 metre yüksekliğe sahiptir. Dağcılar için alternatif çıkış rotası olan dağ, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

dag6-001.jpg

KÖSEDAĞ

Ağrı’ya ilk gelenlerin karşılaştığı ve Ağrı Dağı olduğuna inandıkları dağ aslında Eleşkirt İlçesi’nde bulunan Kösedağ’dır. 3 bin 340 metre yüksekliğinde bulunan Kösedağ bir dönem Ağrı’ya adını veren dağdır.

dag3.jpg

TENDÜREK DAĞI

Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi ile Van’ın Çaldıran İlçeleri arasında yer alan Tendürek Dağı 3 bin 533 metre yüksekliğe sahiptir. En yüksek zirvesi yanında 3 bin metre yüksekliğindeki 400-500 metre çapında krater gölüne ev sahipliği yapmaktadır. Tendürek ayrıca Türkiye’nin en aktif yanardağı olarak bilinmektedir.

dag5.jpg

BUBİ DAĞI

Ağrı merkezde bulunan Bubi Dağı spor yapmak isteyenlerin uğrak mekânlarından birisidir. Ağrı’da Kayak Merkezi yapılması düşünülen dağ özellikle amatör dağcıların uğrak yerlerinden birisidir.

dag6-002.jpg

Kaynak:Demet Demir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.