Çok üşüyorsanız nedeni bu olabilir!

Çok üşüyorsanız nedeni bu olabilir!
Kışın çok mu üşüyorsunuz? Nedeni demir eksikliği olabilir. Demir eksikliğinin belirtileri nelerdir? Demir eksikliğini gidermek için ne yapılmalı?

Uzmanlar dünyada kansızlık sorunlarının yüzde 50'sinin demir eksikliğine bağlı olduğunu ve bunun her yıl yaklaşık 1 milyon insanın yaşamını yitirmesine yol açan ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.

DEMİR EKSİKLİĞİNİN EN SIK GÖRÜLEN NEDENLERİ

Demir eksikliğinin en sık görülen nedenleri kan kaybı, (şiddetli adet kanamaları, mide ülseri, hemoroid, kaza gibi nedenler), gebelik, yeni doğan ve gelişme çağında demir ihtiyacının yetersiz beslenme nedeniyle karşılanamaması, emilimi bozan ilaçların kullanımı, mide ve bağırsaktaki emilim bozuklukları şeklinde sıralanabilir.

BELİRTİLERİ

Demir eksikliği olan bireylerde, ellerde ve ayaklarda yanma ve karıncalanma hissi yanında soğuğa karşı vücut ısısını dengeleme yeteneğinde de bozukluk ortaya çıkabilir. Bu durumda, sadece kan sayımına değil aynı zamanda vücuttaki demir depolarına da bakılması önemlidir. Kan değerleri normal olsa bile vücuttaki demir depolarının boş olması durumunda; dudak kenarlarında çatlama, tırnaklarda içe doğru çökme ve düzleşme, huzursuz bacak sendromu, dilde yanma ve ağrı, yutma güçlüğü, yemek borusunda darlık, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, çarpıntı, soğuk terleme hatta depresyon gibi şikayetler de görülebilir. Bu nedenle, demir eksikliği belirtileri fark edildiğinde derhal bir sağlık profesyoneliyle iletişime geçilmelidir.
NASIL BESLENİLİR?

Vücudunuzun demir ihtiyacını karşılamak için demir açısından zengin besinleri tercih edin. Kırmızı et, sakatatlar, bakliyat, ıspanak, patates, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler bu kategoride yer alır.

Bu besinleri tüketirken, demir emilimini artırmak adına C vitamini içeren yiyeceklerle kombin yapın. Limonata, portakal suyu, lahana turşusu gibi C vitamini yönünden zengin yiyecek ve içecekler, demirin daha etkili bir şekilde emilimine yardımcı olabilir.

Demir emilimini azaltabilecek yiyecek ve içeceklerden kaçının. Siyah çay, kahve, kepek, kepekli tahıllar, yağlı tohumlar gibi maddelerin tüketimini sınırlamak, vücudunuzun demiri daha iyi absorbe etmesine yardımcı olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.